Home / Természet és látnivalók / Túra tippek: Nógrád megye látnivalói
Túra tippek: Nógrád megye látnivalói

Túra tippek: Nógrád megye látnivalói

Nógrád megye sok szép látnivalóval kecsegtet a hozzánk érkezőknek, hiszen nem csak a Kastély ámulatába eshetnek, hanem a környék egyéb csodaszép helyeit is felfedezhetik.

Vendégeink számára kellemes kikapcsolódási formát rejthetnek magukban a különböző területekre történő túrák, amelyek során a városi zajtól elmenekülve élvezhetik a friss levegőn a természet szépségeit.

Lássuk, hova érdemes ellátogatni!

  1. Hollókő

A várat 1966-ban kezdték el feltárni, falait megerősítették és nekiláttak a vár helyreállításának. 1996-ban adták át a várat a kiránduló közönség számára. Azóta is minden évben színesebbnél színesebb programokkal várják az odalátogatókat.

Érdemes ellátogatni a várba, hiszen a gyerekeknek és a felnőtteknek is érdekességekkel szolgálhat a szabadság alkalmával.

  1. Bánk

Bánk Nógrád megye délnyugati részén található község. A terület ősidők óta lakott és ezt több régészeti lelet is bizonyítja, amelyet a környéken találtak.

A falu egyik nevezetessége a középen elhelyezkedő tó. Az 1970-es években a Bánki-tó felkapott lett a turisták körében, de sajnos a tó vize az 1990-es évek elejére alkalmatlan lett a fürdőzésre. Erre a problémára tíz évvel később találtak megoldást, amikor 2001-ben az önkormányzat kitisztíttatta a tó partját, medrét, majd iszapkotrás következett. A tavat fenékforrások táplálják, így ma már fürdőzésre és horgászatra is alkalmas.

  1. Bercel

Bercel két nevezetessége a Bene-Teichmann kastély és a Berczelly kastély. A Bene-Teichmann kastélyban számos lehetőség rejlett, amit ki is használtak, működött napközi otthonként, iskolaként, könyvtárként és gyógyszertárként is. Az épület ma már magántulajdonban van, így sajnos nem lehet megcsodálni bentről. A klasszicista stílusban épült Berczelly kastély ma már műemlék. 1945 után a kúriát többször átalakították és több intézményként üzemelt. Ma Rehabilitációs Intézet és Ápoló-Gondozó Otthonként működik.

  1. Ipolytarnóc

Ipolytarnóci Ősmaradványok Természetvédelmi Terület található itt, amelyet nevezhetünk az ősi világ Pompeiiének. A területet több millió évvel ezelőtt ősi vulkáni katasztrófa sújtotta. A Bükki Nemzeti Park felügyelete alá tartozik és már 1944-ben védett területté nyilvánították. A geoturizmus egyik kedvelt látogatóhelye. Itt a család különböző tanösvényeket tekinthet meg, illetve a megkövesedett maradványok igazán érdekesek lehetnek kicsik és nagyok számára egyaránt!

  1. Szécsény

Már az őskornak is vannak kapcsolódási pontjai Szécsény városához, ugyanis ez volt az egyik legrégebbi kori lelőhely. A Kerekdombon megtalálhatóak a csont-és kőkor lakóinak, Danda-Szemetjén bronzkor lakóinak és Kőhegyén pedig a vaskor népének nyomai. Először 1219-ben említették írásban Szécsény nevét.

Érdekesség, hogy 1400-ban már kórház is működött a községben.

Amennyiben szereted a történelmet és izgalmasnak tartod ezeket az apró részleteket a különböző közeli települések történelméből, olvasd rendszeresen blogunkat vagy látogasd meg őket, hogy minél több információt begyűjthess kirándulásod során is.

Gyere el Te is kastélyszállónkba, és töltsd nálunk szabadságod, ismerd meg a terület szépségeit. További információkat a Teleki-Degenfeld Kastélyszálló honlapján, vagy a kastély Facebook oldalán kaphatsz!