Home / Természet és látnivalók / Nógrádi talpalávaló 4. – Ipolytarnóc
Nógrádi talpalávaló 4. – Ipolytarnóc

Nógrádi talpalávaló 4. – Ipolytarnóc

A sziráki Teleki-Degenfeld Kastélyszálló közelében sok szép érdekes műemléket tekinthetnek meg az ide látogatók. Nógrádi talpalávaló sorozatunk negyedik részében Ipolytarnóc községet mutatjuk be, amely rengeteg lehetőséget rejt az arra látogatók számára.

 

Története

Az első írásos feljegyzés 1332-ből származik egy pápai tizedjegyzékből, amely azt bizonyítja, hogy Tarnócznak már akkoriban is volt plébániája. A régi iratokban különböző neveken szerepel úgy, mint Tasnoch, Tamulch, Tarnouk és Tharnócz. A századok alatt felosztották, újraosztották és több birtokosa is volt. Írásos emlékekből pedig kiderül, hogy a 17. századra már 20-24 magyar család lakta a területet.

Ebben az időszakban épültek a legrégebbi kúriák, amelyeket ma is meg lehet tekinteni. Ezek közül a legnevezetesebbek Baán-, Jankovich-, és Woxith-Horváth házak voltak.

Bár több viszontagságot túlélt a falu, mint árvíz és leégés, mégis sikerült talpon maradnia! 1826 egy jelentős évszám lett a falu életében, ugyanis a vasutat meghosszabbították, így a megállók közé Ipolytarnóc is felkerült. A trianoni békeszerződést követően az egyetlen olyan járás terület, amely Magyarországon maradhatott. 1990-ben önálló közigazgatási település, amelyet a polgármester és a képviselő testület irányítanak.

Nevezetességei

Ipolytarnóci ??smaradványok Természetvédelmi Terület

Nevezhetjük az ősivilág Pompeiiének. A területet több millió évvel ezelőtt ősi vulkáni katasztrófa sújtotta. A Bükk Nemzeti Park felügyelete alá tartozik és már 1944-ben védett területté nyilvánították. A geoturizmus egyik kedvelt látogatóhelye. Itt a család különböző tanösvényeket tekinthet meg, illetve a megkövesedett maradványok igazán érdekesek lehetnek kicsik és nagyok számára egyaránt!

Bory-kúria

Építészeti különlegesség, akik érdeklődnek az 1800-as években épült kúriák iránt. Különleges klasszicista stílusban tervezték. 1920-ban felosztották és a Nógrád megyei hivatalhoz tartozik azóta is.

Szent-Anna Temetőkápolna

Kegyhely, amit bárki meglátogathat. A különleges építmény, azonnal megfogja a látogatóit, akik átérzik a hely hangulatát.

Még az utolsó őszi hétvégeken, amikor már nincs annyira meleg érdemes ide ellátogatni, hiszen rengeteg új dolgot fedezhetünk fel és jól is szórakozhatunk a családdal.

Gyere el Te is kastélyszállónkba, és töltsd nálunk szabadságod! További információkat honlapunkon kaphatsz vagy látogass el Facebook oldalunkra!