Home / Természet és látnivalók / Nógrádi talpalávaló 1. – Hollókő
Nógrádi talpalávaló 1. – Hollókő

Nógrádi talpalávaló 1. – Hollókő

A sziráki Teleki-Degenfeld Kastélyszálló közelében sok szép érdekes műemléket tekinthetnek meg az ide látogatók. Nógrádi talpalávaló sorozatunk első részében a hollókői várat mutatjuk be, amely a környék talán legszínesebb programjaival várja az érdeklődőket.

A vár rövid története

Hollókő várának legrégebbi részét a XIII. század végén a Kacsics nemzetség építtette. E nemzetség Illés ágából származó I. Péter fiai közül Mikus birtokolta Hollókő várát, majd, amikor 1310-ben csatlakoztak Csák Mátéhoz, ezt a várat is átadták neki. Károly Róbert az 1312-es rozgonyi csata után ostromoltatta a várat, de bevenni nem tudta. A vár 1313-ban Szécsényi Tamás birtokába került, de beiktatva csak 1327-ben lett. Hollókő erősségét Csák Máté 1321-es haláláig a hozzá hű szövetségesek tartották.

Az 1411-es birtokfelosztás alkalmával Hollókő vára Szécsényi László kezébe került, aki 1454-ben elzálogosította azt vejének, Losonczi Albertnek. 1455-ben a várat Losonczi két lánya, Hedvig és Anna kapta meg.

A török terjeszkedés során 1552-ben Ali budai basa ellenállás nélkül foglalta el a várat és csupán 24 főnyi őrséget helyezett el benne.
A királyi seregek 1593 őszén vették vissza ágyúlövés nélkül, ekkor a török csapat megfutamodott belőle. A katonai jelentőségét már elvesztett kicsiny végvárat 1663-tól húsz évig ismét a törökök tartották hatalmukban.

1683-ban Sobieski János lengyel király szabadította fel a várat a török megszállás alól, Bécs felmentését követően. A vár lerombolását 1701-ben I. Lipót király rendelte el, melyre végül 1711-ben került sor. Ezek után romként szerepel a nyilvántartásban.

A várat 1966-ban kezdték el feltárni, falait megerősítették és elkezdték a vár helyreállítását. 1996-ban adták át a várat a kiránduló közönség számára.

A vár szórakoztató programjai

A várban található panoptikum a XIII. században tapasztalható életképet mutat be, amikor a vár ura és családja vendégeket fogad. A hét bábuból álló terem a Kacsics család idejébe térhetünk vissza, amikor még lakták és használták a várat.

A fegyverteremben a XI. századtól kezdődően a XVI. századig terjedő időszak hadviselésének eszközeit tekintheti meg a látogató. A királyok és nemzetségek címerpajzsai a régi korok hangulatát idézik.
Kedvelt időtöltés a vár rendhagyó történelemórája, amelynek keretein belül bemutatják a középkor hajlító- és lőfegyvereit, pajzsát, lándzsáját, páncéljait, azok feladatait. A fegyverbemutató közben a csaták és hősök történeteivel, haditechnikai fortélyokkal ismerkedhetünk meg, majd az óra végeztével mindenki kipróbálhatja a bemutatott fegyvereket.

A várban lehetőség van részt venni ostromjátékban is, ami az osztálykirándulások közkedvelt lehetősége, a család minden tagja élményekkel térhet haza a „csata”, amely a rövid „hadgyakorlat” után pajzsokkal és zoknigombócokkal felfegyverkezve zajlik le.

A vár elhelyezkedése

A hollókői vár Sziráktól északra található, körülbelül 40 km-re. Legkönnyebben gépjárművel közelíthető meg.

A könnyed kikapcsolódás és a történelem szépsége rabul fogja ejteni az egész családot. A kastélyszállótól nem messze található hollókői vár az egyik legkedveltebb kirándulóhely a környéken. Érdemes ellátogatni a várba, hiszen a gyerekeknek és a felnőtteknek is érdekességekkel szolgálhat a szabadság alkalmával. A várról további információkat az alábbi honlapon tudhatnak meg a látogatók!

Gyere el Te is kastélyszállónkba, és töltsd nálunk szabadságod! További információkat honlapunkon kaphatsz vagy látogass el Facebook oldalunkra!