Home / Természet és látnivalók / Nógrádi talpalávaló 3. – Bercel
Nógrádi talpalávaló 3. – Bercel

Nógrádi talpalávaló 3. – Bercel

A sziráki Teleki-Degenfeld Kastélyszálló közelében sok szép érdekes műemléket tekinthetnek meg az ide látogatók. Nógrádi talpalávaló sorozatunk harmadik részében Bercelt mutatjuk be, amely igen közkedvelt a Nógrád megyébe látogatók számára.

A község története

Az első írásos forrás Bercel községéről 1271-ből ered egy váci káptalan által kiállított okiratból. Valószínűleg egy 14. századi birtokosról kaphatta a nevét, akit Berceli Lászlónak hívtak. Majd 1410-ben a Berczely birtok tovább öröklődött és végül a két sarj között István és Miklós között két részre szakadt a jobbágyi birtok. Az 1441-es feljegyzésekben pedig Alsó és Felső Berczelyként szerepelnek. Az 1529-es leírásból pedig kiderül, hogy a Nagybercel néven szereplő birtok, akkor még Szobhoz tartozott. Az 1500-as években pedig hol magyar kézen, hol pedig török kézen volt a terület. Az 1651-es évben pedig a váci püspök kezében volt már a terület, mert mint katolikus falut írja le a jelentésében.

A 18. században pedig bortermeléséről volt híres és a bortermelő falvak közé is bekerült úgy, mint Szőllős, Ecseg, Buják, Kosd és Verőce. 1730-ban pedig Kis- és Nagybercel végre összeolvadt. A lakosság a 19- századra főként földművelésből és egyéb mesterségekből élt (csizmadia, mészáros, szabó, üveges). A szőlők hírnevét pedig Marschall Gyula is öregbítette, mert az 1880-as években pezsgőgyártással foglalkozott, amit “Carte Blanche” néven forgalmaztak.

Nevezetességei

1. Bene-Teichmann kastély

Az egyik legrégebbi kastély, a mit általában várkastélynak szoktak emlegetni. A kisebb változtatásoktól eltekintve megőrizte az eredeti formáját. A birtok, amely oly sok nemes család kezében volt végül 1945 után a Magyar ??llam tulajdonába került. Számos lehetőség rejlett benne, amit ki is használtak, mert működött napközi otthonként, iskolaként, könyvtárként és gyógyszertárként is. A kastély ma már magántulajdonban van, így sajnos nem lehet megcsodálni bentről.

2. Berczelly kastély

A klasszicista stílusban épült kastély ma már műemlék. A család a nevét a faluról vette fel. 1945 után a kúriát többször átalakították és több intézményként üzemelt. Ma Rehabilitációs Intézet és ??poló-Gondozó Otthonként működik.

Sajnálatos módon a legtöbb kastély vagy kúria ma már magán- vagy állami kézben van, de nem kell búsulni, hiszen a régi épületeket így is meg lehet tekinteni!

Emellett a család sem fog unatkozni, mert Bercel községében található egy erdei iskola is Ordaspusztán, ahová el lehet menni kirándulni és körülnézni. Ott található még egy gyógynövény bemutató kert, ami érdekes lehet kicsiknek és nagyoknak is egyaránt!

Gyere el Te is kastélyszállónkba, és töltsd nálunk szabadságod! További információkat honlapunkon kaphatsz vagy látogass el Facebook oldalunkra!