Teleki-Degenfeld Kastélyszálló**** Szirák > Érdekességek > Nógrádi talpalávaló 5. – Szécsény
Nógrádi talpalávaló 5. – Szécsény

Nógrádi talpalávaló 5. – Szécsény

szirakadmin szirakadmin november 1, 2016 Érdekességek

A sziráki Teleki-Degenfeld Kastélyszálló közelében sok szép érdekes műemléket tekinthetnek meg az ide látogatók. Nógrádi talpalávaló sorozatunk ötödik részében Szécsényt mutatjuk be, mely igen nagy múltra tekint vissza.

A mostani leírásunk más lesz, mint azt megszokhattad, hiszen mélyebben érintjük Szécsény történelmét, amely nagy múlttal rendelkezik és nem szabad mellette szó nélkül elhaladni.

Történelme

Már az őskornak is vannak kapcsolódási pontjai Szécsény városához, ugyanis ez volt az egyik legrégebbi kori lelőhely. A Kerekdombon megtalálhatóak a csont-és kőkor lakói, Danda-Szemetjén bronzkor lakói és Kőhegyén pedig a vaskor népe. Először 1219-ben említették írásban Szécsény nevét.

Az 1229-ben kiadott oklevél alapján IV.Béla anyjának Gertrúdnak meggyilkolásáért Simon bán itteni birtokait elvették és Pósának adományozták, majd ezt megszerezte 1293-ban a királynő tárnokmestere Farkas. Fia Tamás átvette a stafétabotot, akit már akkor Szécsénynek neveztek a birtoka után. Hirtelen történő pályaívelésének hátterében az állt, hogy, amikor dönteni kellett Csák Máté és Károly Róbert között, akkor az anjouk mellé állt és a rozgonyi csatában kitüntetést kapott. Később pedig a második felesége révén közelebb került a királyi családhoz és különböző címeket sikerült megszereznie. Hatalmát ügyesen használta ki, ezért jelentős vagyonra tett szert. 1229-ben Szécsényt csak falunak említik, később viszont egyre több figyelmet kap, hogy forgalmas és sok nép jár arrafelé. Szécsényi Tamás kiváltságok adományozását kérte Károly Róberttől, aki meg is adta neki, de a város továbbra is Tamás vajda és leszármazottai kezében maradt.

Városfejlesztés szempontjából, Tamás kolostort alapított Szécsényben. Ehhez pedig engedélyt kért XXII. János pápától. A kolostor a ferences rend nevében alakult meg.

Érdekesség, hogy 1400-ban már kórház is működött a községben. Majd engedélyt kaptak arra is, hogy bástyákat és házakat építsenek saját akaratuk szerint. 1440-ben azonban egy cseh vezér Giskra elfoglalta az egész Felvidéket, de Mátyás király véget vetett uralmának és utána ismét felvirágzott a terület.
A Szécsény család kihalása után a birtok vejeire, Guthi Országh Mihályra és Losonczy Albertre szállt.
A várost a török hódoltság idején a támadók sehogy sem tudták bevenni, erről még Tinódi Lantos Sebestyén is írt!

Az elkövetkezendő időszakban, a faluban rendkívül nagy nevek fordultak meg, mint például Bethelen Gábor és Rákóczi Ferenc.
Később Szécsényből város lett és rengeteg változáson esett át. Jelenleg a turisták a belső várost látogatják leginkább, amelyet mi is ajánlunk, hiszen rendkívül nagy múlttal rendelkezik, amelynek minden kis részlete igazi kincs a történelem kedvelők számára!

Kellemes kikapcsolódás és sok új történet várja az arra ellátogatókat, akiket érdekel egy kis kirándulás.

Gyere el Te is kastélyszállónkba, és töltsd nálunk szabadságod! További információkat honlapunkon kaphatsz vagy látogass el Facebook oldalunkra!