Home / Vadászat / Vadászidény és tilalmi idők
Vadászidény és tilalmi idők

Vadászidény és tilalmi idők

szirakadmin szirakadmin október 10, 2016 Vadászat

Azoknak, akik vadásznak fontos tudni, hogy mikor vannak azok az időszakok, amikor legálisan vadászhatnak. Egyes fajokra külön fel kell hívnunk a figyelmet, hiszen nem mindegy, hogy mikor és mit lövünk le.

Már korábban írtunk arról, hogy a vadászat egy olyan tevékenység, amelyet már a kezdetektől fogva művelünk. A férfi feladata elejteni a vadat, hogy étel kerüljön az asztalra. Anno vadászni mindenhol lehetett, majd jött a tulajdonjog, a lekerített területek és a magántulajdon kimondása.

Már a középkorban is tilos volt egyes területeken vadászni, ami a király tulajdonában állt, ezek ilyenkor halálbüntetéssel jártak. Majd teltek múltak az évszázadok és a vadak száma csökkent. Már nem lehetett az erdőkben csak úgy vadászni, hiszen fontos az, hogy az állatok fennmaradjanak és szaporodjanak.

A szabályok bevezetése segített egyes populációknak fennmaradni, mert azon kívül, hogy a vadásztársaság biztosítja az adott időszakban a vadászatot, a tagság több kötelezettséggel is jár, például télen az állatoknak, akik nem találnak már ételt a földön a hó miatt, egyes helyeken etetni kell őket, hogy ne pusztuljanak el vagy megfigyelni a védett fajokat és vizsgálni őket.

A vadászélet a természet szeretetéből is áll, hiszen a vadat tisztelni kell.
A vadászidény fajoktól függően változó, mert vigyázni kell arra is, hogy szaporodjanak!
Az idény március elsejétől tart a következő év februárjának utolsó hónapjáig. A többi fennmaradó időszak szabályszegésnek minősül.

Néhány faj, amelyekre nagy figyelmet kell fordítani!

Gímszarvas

Megkülönböztetünk golyóérett, selejt illetve tehént is. Ezekre szeptember 1-től január 31-ig lehet vadászni.

Vaddisznó

Egész évben lőhető és nincsenek kivételek. Az ajánlott időszak november 1-től január 31-ig tart.

A róka, pézsmapocok, nyestkutya, mosómedve, mert kártékony állat, egész évben vadászható!

Figyelni kell a tilalmi időszakok betartására mert, ha nem teszed, akkor ez komoly pénzbírságot és igazolvány bevonást jelenthet!

Ha érdekesnek találtad a bejegyzést, akkor látogass el vadászat aloldalunkra,
ahol bővebb információval szolgálhatunk.