Home / Vadászat / Tippek kezdő vadászoknak
Tippek kezdő vadászoknak

Tippek kezdő vadászoknak

szirakadmin szirakadmin október 7, 2016 Vadászat

Az egyik leghagyományosabb férfi tevékenység a vadászat. Ez egy olyan hobbi manapság, amit régen a túlélésért tettek az őseink. A férfi feladata volt, hogy a családot ellássa hússal. Manapság ez már hobbiként él a köztudatban. Sokan ellene vannak, mások pedig az ösztönök feltámadásának gondolják.

Ez egy igazi szenvedély, hiszen visszahozza a férfiben a szunnyadó oroszlánt, hogy ő álljon a tápláléklánc csúcsán. Régen a nemeseknél is kellemes időtöltésnek számított, hogy birtokaikon eljártak vadászni vendégeikkel, ami több napos kirándulásnak számított, ilyenkor a nők nem is kísérték el őket. Mostanában egyre többen döntenek úgy, hogy belevágnak mert régóta dédelgetett álmuk, hogy kipróbálják.

De mit kell tenni ahhoz, hogy valaki vadász legyen?

Ha már véglegesen eldöntötted, hogy vadász leszel, akkor érdemes felkeresni egy vadásztársaságot és belépést kérvényezni. Mielőtt persze ezt megtennéd rendelkezned kell fegyvertartási engedéllyel és egy vadász igazolvánnyal (amit akkor válthatsz ki, ha betöltötted 17. életévedet, vadászlőfegyver-tartási engedéllyel és vadászjeggyel rendelkezel). A vadászjegyet az Országos Magyar Vadászkamaránál tudod igényelni 5 évre, majd ha lejárt ez az időszak, akkor meg kell újíttatnod. Ha ez megvan, akkor jöhet a következő szint a vadászvizsga, ami előtt egy tanfolyamon kell részt venned, hogy mindenből fel legyél készülve.

Macerásnak tűnhet a sok papírmunka, tanulás és vizsga pedig nem az. Ez egy olyan szenvedélyes hobbi, ami mindenkinek örömet okoz. Megfigyelheted az állatokat a természetes élőhelyükön és feltámadnak a vadász ösztöneid is, mert ilyenkor a magasba szökik az adrenalin, mikor a közeledben van egy állat, amit már régóta kinéztél és szeretnéd lelőni. Ez egy hosszú folyamat, hiszen nem lőhetsz le azonnal mindent, mert ezekre szabályok vonatkoznak. Kezdőként azt javasoljuk, hogy csak mint megfigyelő kísérd el egy ismerősöd, hogy lásd, hogyan működik és a régi motorosok hogyan csinálják.

Ez megszokottnak számít, de jó ha felhívjuk erre a figyelmet, soha ne hangoskodj vadászat során, mert elijeszted az állatokat. Mindig minden eshetőségre készülj fel, hiszen bármi történhet. A puskádra is nagy gonddal ügyelj, nehogy balesetet okozz. Akinek, nincs gyomra hozzá az semmiképpen se válassza ezt hobbinak, hiszen a lelőtt állatot azonnal fel kell dolgozni, mert különben használhatatlan lesz a húsa.

Reméljük az utolsó felhívásunkkal senki kedvét nem vettük el attól, hogy elmenjen egy túrára, hiszen minden egyes alkalommal egy igazi élményt nyújt a kezdőknek. Ez a későbbiekben sem fog változni. Ami örök szabály, hogy a mindig vigyázzunk a másikra!

Ha érdekesnek találtad a bejegyzést, akkor látogass el vadászat aloldalunkra,
ahol bővebb információval szolgálhatunk.