Tavaszi egészségmegőrzés

Tavaszi egészségmegőrzés

szirakadmin szirakadmin március 16, 2020 Egészség, wellness

Itt a tavasz, ami az évnek az a pontja, amikor a szürke hétköznapokat végre egy kicsit magunk mögött hagyhatjuk. Az idei tavaszt kicsit másképp indítjuk, ezért is fontos az, hogy egészséges életet éljünk és adjunk egy kis erősítést az immunrendszerünknek, hiszen úgy a tavasz gondtalan és fitt lehet.

Összegyűjtöttünk pár tippet nektek, hogyan figyeljetek egészségetekre!

A tavasz hírnökei, a vadvirágok és rügyet bontó növények nem csak lelkünkre, hangulatunkra, életkedvünkre vannak jó hatással, hanem a testet is gyógyítják, élénkítik, tisztítják, méregtelenítik.

Nézzük is, melyek ezek:

A tyúkhúrból (Stellaria media) akár az új év első zöldsalátáját is elkészíthetjük, gasztronómiai felhasználása rendkívül változatos. Salátának való felhasználása mellett levest, vegetáriánus desszerteket is készíthetünk belőle.  A gyógyászatban bőrbetegségek gyógyítására kenőcsként alkalmazták, emésztési zavarok, koleszterin problémák kezelésére javasolt gyógynövény.

A gyermekláncfű, ismertebb nevén a pitypang vitaminokban, ásványi anyagokban gazdag leveleit salátában, nyersen is fogyaszthatjuk, továbbá kiváló emésztést javító tea készíthető virágjából. Ennek a megjelenésében egyszerű, mégis különleges növénynek a gyökerét, az abból készült termékeket is felhasználhatjuk a cukorbetegek diétájában.

A nagy csalán, a tavaszi tisztítókúrák egyik legfontosabb alkotóelem, mindemellett saláta, leves, sőt még főzelék is készíthető belőle. Csípése helyi vérbőséget okoz, ezen tulajdonságával járulva hozzá az ízületi gyulladások, reumatikus panaszok enyhítéséhez, továbbá a vese működését serkentve, segíti a szervezetben található méreg- és salakanyagok eltávolítását. A többi gyógynövényhez viszonyítva, kiemelkedő mennyiségben tartalmaz kovasavat, amely hajápoló készítmények, samponok gyógyhatású összetevője.

A galagonya, mint lágyszárú növény hajtás vége, a keringési rendszer egyik legismertebb és leghatékonyabb összetevője a keringési rendszert fokozó készítményeknek. Teáját naponta fogyaszthatjuk, terméséből szörpöt, lekvárt készíthetünk.

A természetben megtalálható növények mellett van pár olyan dolog, amikre ha figyelsz, akkor tested és lelked is köszönetet fog mondani.

Mozgás

Törekedjünk arra, hogy a rendszeres mozgás is az életünk részévé váljon, főleg akkor, ha ülőmunkát végzünk. Ideális, ha naponta 30 percet fordítunk testmozgásra, vagy hetente 3-4 alkalommal komolyabb edzést végzünk, akár otthon is. Testmozgásnak számít egy hosszabb séta is, de ha még nem találtuk meg a tökéletes mozgásfajtát, akkor se adjuk fel, minden apró mozgás számít és testünk hálás lesz érte!

Alvás, pihenés

Az alvás és pihenés elengedhetetlen része testünk regenerációjának és feltöltődésének. Immunrendszerünk erőssége nagyban függ a kipihentségtől is. Ismerős, mikor a stressz és kialvatlanság után egyből jön is a megfázás? Idén ezt hagyjuk ki a napirendből. Mindenkinek megvan a maga alvásigénye, de adjuk meg a testünknek a kellő pihenést és próbáljunk meg minden nap 6-8 órát aludni. 

Friss levegő

Nem újkeletű az, hogy a friss levegő gyógyító hatású. Az állott, elhasznált levegőt érdemes rendszeresen felfrissíteni, amit egy alapos szellőztetés el is végez. Most, a tavasszal és jóidővel még öröm is a friss levegőt beengedni és hallgatni a madárcsicsergést, vagy akár nagy sétákat tenni a természetben, távol az emberek és város zajától.

Vigyázzatok magatokra és töltődjetek fel vitaminokkal és pihenéssel! 

napidoktor.hu

egy.hu