Teleki-Degenfeld Kastélyszálló**** Szirák > Hobbi és sport > A tenisz és a kezdetek – II. rész
A tenisz és a kezdetek – II. rész

A tenisz és a kezdetek – II. rész

szirakadmin szirakadmin január 28, 2018 Hobbi és sport

A tegnapi blogposztban egészen a tizenegyedik századig mentünk vissza az időben, hogy a tenisz előfutáraként szolgáló sportágat kutassuk. Megtudhattuk, hogy az ókori Rómából, görög gyökerekkel rendelkező játék milyen utat járt be Franciaországtól kezdve Skócián át, Egészen Angliáig. A jeau de paume elnevezésre hallgató játék megjárta a csúcsot és a mélypontot is Párizsban, így odáig jutottunk, hogy a tenisz központja Anglia lett. Tenisztörténelem, második epizód.

Birminghamben folytatjuk, 1859-től.

Ez volt ugyanis az év, amikor bizonyos Harry Gem gondolt egy nagyot és a tenisz alapelemeiből álló játékot, a tradicionális angol sport borításán, a krikettpályán kezdte művelni. Innen indult útjára a füves borítás, amely ikonikus alfajjá nőtte ki magát a londoni városrészen, Wimbledonban. 1872-ben, Gem és társa, Augurio Perera hivatalos keretek közé emelték a teniszt és megalapították a Leamington névre hallgató klubot. Fontos még megemlíteni Walter Clopton Wingfield nevét is meg kell említeni, ha a brit szigeten zajló tenisztörténelmet elemezzük. Ő volt ugyanis az, aki Londonban szabadalmaztatta a játékot, ám a sportág történetében nem ez a legnagyobb teniszért tett törekvése, hanem az, hogy lefektette és rendszerezte a hivatalos szabályokat. 1875 május 24-én végérvényesen forradalmasult a tenisz, mint sport. A Marylebone Cricket Club ezen a napon adta ki az első hivatalos teniszkódexet, amelyet 1877-ben továbbfejlesztettek a történelem legelső wimbledoni bajnokságának szervezői. Július 9-én pedig hivatalosan is útjára indulhatott a csaták csatája, a Wimbledon. A hetvenes évek elején a tenisz elérte az „ígéret földjét” is, Mary Outerbridge a New York-i Staten Islanden szabadalmaztatta a játékot, 1888-ban pedig létrejött az első nagy szervezet Angliában, a British Lawn Tennis Association.

A sportágnak még innen is volt hová alakulnia. 1875 volt a dátum, amikor elindult a ma US Openként ismert bajnokság. Az amerikaiak csak a borításon változtattak, a méreteken és eszközökön nem. A fű helyett salakon játszották a meccseket. 1928-ban pedig versenykeretek közt is visszatért a tenisz Európába, méghozzá eredeti szülőhelyére, Párizsba. Az ott zajló tornákat a híres francia pilótáról nevezték el, így alakult ki a Roland Garros. Az Australian Open 1904-ben jött létre, a hivatalos helyszín 1972-től a kezdetben füves, majd szintetikus borítású melbournei pálya. A többi pedig, mint tudjuk, történelem.

Hosszú út vezetett a 20. század Open érájáig, de megérte, hiszen a kezdeti formálás nélkül, ma kevesebbek lennénk egy rendkívül izgalmas sporttal.

Ha aktív kikapcsolódásra vágysz a Szirákon töltött idő alatt és a tenisz nagy szerelmese is vagy, akkor irány a kastély!

A tenisz története