Ősz végi szezonális zöldségek, gyümölcsök, receptek!

Nyáron mindenki rengeteg gyümölcsöt, zöldséget eszik. Teljesen természetes, hogy elmegyünk a piacra, telis-tele pakoljuk magunkat egészséges ételekkel, esetleg ha szerencsénk van és kerttel rendelkezünk, akkor a napfényes rengetegben frissen, már a kertben esszük amit látunk. Amikor elérkezik az ősz akkor ezt már nem lehet megtenni, azonban nem szabad elfelejteni, hogy attól függetlenül, hogy nincs kertben “legelős” málna, paradicsom szezon, még mindig rengeteg friss finomságot ad nekünk a természet. 

Érdemes minden hónapban és évszakban a szezonális termést keresni hiszen ezek nem csak frissek, de természetesek is. A termelőknek kevesebb vegyszerre van szükségük a hozam eléréséhez, így a magasabb vitamintartalom mellett kevesebb káros anyagot is tartalmaznak a szezonális ételek, így egészségedet is támogatod, és természetes módon viheted be a megfelelő vitaminokat szervezetedbe. A környezetünk védelme ma már alapvető szempont fogyasztásunk során és ha novemberben novemberi ételeket fogyasztunk, akkor a frissesség mellett, fogyasztásod kisebb terhet ró a környezetre és pénzeddel a lokális közösséget is támogatod. 

Most novemberben szeretnénk egy kis figyelmet fordítani a hűvösebb idők gasztrológiájára, mivel ilyenkor is bőven van mit csinálni. Összegyűjtöttünk pár egyszerű receptet, ami kedvet hozhat az őszi főzőcskézéshez. 

Leves:

Csicsókakrémleves

Hozzávalók / 4 adag

  • 400 g csicsóka
  • 200 g csisóka chipshez+ 
  • 1 db krumpli
  • 1 fej nagyobb vöröshagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 50 g vaj
  • 1 ½ l víz
  • 200 ml 30%-os tejszín
  • 2 – 3 ek keményítő
  • só,bors

Elkészítés

  1. Tisztítás: A csicsókát nem kell meghámozni, csak folyó víz alatt egy körömkefével átdörzsölni. 
  2. A chipsnek valót zöldségszeletelővel felvágjuk, majd egy sütőpapírral borított tepsire helyezzük, sózzuk-borsozzuk, meglocsoljuk olívaolajjal, és 190 fokra előmelegített sütőben 8-10 percig sütjük (figyelni kell, mert gyorsan elkészül, és percek kérdése a megégés!). 
  3. Vajon apróra vágott fokhagymát és vöröshagymát párolunk, majd beletesszük az összevágott csicsókát és a burgonyát, utána pedig felöntjük vízzel, és puhára főzzük 
  4. Ha ez kész, beleöntjük a tejszínt, elkeverjük, és egy botmixerrel pürésítjük. 
  5. Beleöntjük a vízzel kikevert keményítőt is. 5-8 percig intenzíven kavargatva melegítjük, és kész. 
  6. A levest a chipsszel tálaljuk.

Egyszerű főétel:

Brokkolis penne

Hozzávalók / 1 adag

  • 1 kis fej brokkoli
  • 200 g teljes kiőrlésű penne
  • 2 dl tejszín
  • só, bors
  • olaj
  • parmezán

 Elkészítés:

  1. A brokkolit rózsáira szedjük, majd sós vízben kb. 5-6 perc alatt roppanósra főzzük.
  2. Közben a tésztát sós vízben megfőzzük.
  3. Miután ezzel végeztünk egy serpenyőben kevés olajon a brokkolit átforgatjuk, majd hozzáadjuk a tejszínt és összeforraljuk, fűszerezzük. Végül hozzáadjuk a kifőtt tésztát.
  4. Reszelt parmezánnal tálaljuk.

Egyszerű, ám mégis komplikáltabb főétel:

Sütőtökös rizottó

Hozzávalók / 1 adag

  • 1,5 liter húsleves
  • 50 dkg sütőtök tisztítva, kis kockákra vágva
  • 30 dkg rizottó rizs
  • 1/2 fej vöröshagyma aprítva
  • só, bors
  • vaj
  • olívaolaj
  • parmezán

Elkészítés

  1. Első lépésként az apróra vágott vöröshagymát megdinszteljük, kb. 1 evőkanálnyi vajon. Amikor ezzel meg vagyunk, rátesszük a kockázott sütőtököt, lefedjük, és közepes lángon puhára pároljuk. 
  2. Kevés olajon a mosatlan rizst üvegesre pirítjuk, majd hozzáadunk egy merőkanál húslevest. Kevergetés közben megvárjuk, míg beszívja, majd jöhet az újabb kanál húsleves. 
  3. Ha készen vagyunk, akkor a párolt tökből kiveszünk annyit, amennyit a díszítéshez szükséges, a többit pürésítjük. A pürét hozzákeverjük a rizshez. 
  4. Megkóstoljuk, ha szükséges sózzuk, és borsozzuk. A félretett sütőtököt tálaláskor tesszük a tetejére, majd megszórjuk parmezánnal.

Tipp! Aki a füstösebb ízeket szereti, az 12,5 dkg apróra vágott bacont pirítson le, ehhez adja a rizst. Kicsit karakteresebb íze lesz.

Köret:

Párolt lilakáposzta almával

Hozzávalók / 8 adag

  • 2 közepes db lila hagyma
  • 3 ek vaj
  • 5 ek cukor
  • 1 közepes fej vöröskáposzta
  • fekete bors ízlés szerint
  • 1.5 kávéskanál
  • 1 db fahéjrúd
  • 1 db csillagánizs
  • 1 narancsból nyert narancshéj
  • 1 dl vörösbor
  • 1 fél narancsból nyert narancslé
  • 1.5 dl almaecet
  • 2 közepes db alma (birssel a legfinomabb)

Elkészítés

  1. A vajat egy serpenyőben felolvasztjuk, majd rádobjuk a felvágott lilahagymát, és lassú tűzön párolni kezdjük.
  2. Amikor már kezd puhulni, hozzáadjuk a cukrot, és néhány percig együtt pirítjuk, amíg karamellizálódni nem kezd.
  3. Utána hozzátesszük a vékony csíkokra vágott lilakáposztát, fűszereket, a narancshéjat és levelet, az ecetet és a vörösbort. Az egészet alaposan átforgatjuk, majd lefedjük, és hagyjuk párolódni. 10 perc után adjuk hozzá a megpucolt és kockára vágott almát is.
  4. Időnként kavargassuk meg, nehogy leégjen, és ha elpárologna alóla a víz, akkor azt pótoljuk.
  5. Egészen addig pároljuk, amíg a káposzta teljesen meg nem puhul. A végén még ízlés szerint adhatunk hozzá cukrot vagy savanykás ízt.

Desszert

Sütőtökös chia puding

Hozzávalók / 2 adag

  • 30 dkg sütőtök
  • 2 ek chiamag
  • 3 dl mandulatej
  • 1 ek méz
  • 1 teáskanál fahéj
  • 1 teáskanál szegfűszeg
  • 1 teáskanál gyömbér
  • 1 csipet szerecsendió

Elkészítés:

  1. Összekeverjük a chia magokat a tejjel és lefedve állni hagyjuk egy éjszakára a hűtőben.
  2. Megsüthetjük, vagy meg is főzhetjük a sütőtököt, de használhatunk üveges pürét is.
  3. Összekeverünk egy bögrényi sütőtökpürét a fűszerekkel, mézzel és a megkocsonyásodott chia puddinggal. Pörkölt mandula darabokkal tálaljuk.

 

Reméljük ezekkel a receptekkel mindenkinek meghoztuk a kedvét nem csak az evéshez, hanem a főzőcskézéshez is! Ha esetleg most nem érzed a főzés erejét magadban, akkor se keseredj el! Gyere el hozzánk egy jó ebédre, és kezdd el másnap csiszolni főzési tudományod! Hidd el, sose késő elkezdeni 🙂 

receptek és képek: NosaltyEgészségtükör.hu, Felelős Gasztrohős, Street Kitchen

Hozzászólások