Home / Vadászat / Csapda a vadászatban? Tilos vagy szabad?
Csapda a vadászatban? Tilos vagy szabad?

Csapda a vadászatban? Tilos vagy szabad?

szirakadmin szirakadmin november 5, 2016 Vadászat

Sokszor a vadászok csapdákat alkalmaznak, hogy elkapják a vadakat. Vajon mely szerkezetek alkalmasak a különféle állatok elkapására? Érdemes-e egyáltalán használni? Magyarországon mennyire van ennek keletje?

A vadászok többsége szereti az űzött vadakat becserkészni és úgy elkapni. Viszont vannak olyan apró kártékony állatok, amelyek levadászására nincs idő. Ilyenkor kerül képbe a csapda, amelynek több fajtája van.

Megkülönböztetünk élvefogó és ölőcsapdákat. Ezeknek már a nevében benne van, hogy mire lehet számítani.

Élvefogó

Azok, amelyek még élve elfogják az állatokat a ládacsapdákhoz tartoznak. Önműködő lecsapódó ajtókkal vannak felszerelve. Különböző méretek vannak, a legkisebb rágcsálókon át a vaddisznóig. Ez akár otthon is elkészíthető vagy választhatunk előre összerakott fajtát is. A lényege mindkét esetben ugyanaz az lesz. Egy csalival oda kell csalogatni az állatot, majd amikor benn van, az ajtó lecsukódik.

Ölőcsapda

Az ölőcsapdák itthon kifejezetten tiltottak, hiszen állatkínzással is felér. Ugyanez az a fajtája, amelyet lábfogónak hívunk. Ide tartozik még a csapóvas, amely nem csak Európában, de Észak-Amerikában is tiltott. Amikor az állat rálép az avarral eltakart kitárt korongra, akkor összecsukódik a szája és szétroppantja. Ennek van egy könnyített változata, ahol az állatot csak megfogja, természetesen ennek használata is tiltott.

A hurok igénybevétele, amellyel a repülő állatokat fogják meg, tilos. Ez felér egy orvvadászattal. A verem, amelyet az ősidők óta használunk hazánkban több helyen is tiltott. A csapda kivételesen a természet adta lehetőségeket aknázza ki. A földbe akkor gödröt kell ásni, amekkora a vad, melyet szeretnénk elejteni, ezekbe pedig lehet tenni hegyes kiálló dárda szerű fákat.

A felsorolt csapdákból is látszik, hogy ezeknek alkalmazása itthon nem alkalmatos, persze más az, amikor az ember a rókát akarja elfogni, aki megöli a haszonállatait és elviszi a tyúkokat. A vadászatnak eleve más a célja, hiszen egy ősi műveletet űznek a férfiak, melyre készülnek és kiszemelik az áldozatot. Itt meg kell, hogy említsük azért sem jó ötlet használni ezeket a csapdákat, mert kárt tehetnek az állatban és annak szükséges részeiben!

A vadászat egyfajta életforma és az igazi vadászok tudják, hogy sokkal nagyobb öröm van az állatok elkapásában, mint hogy csapdákat állítsanak fel!

Gyere el Te is kastélyszállónkba, és töltsd aktívan pihenésed! További információkat honlapunkon kaphatsz vagy látogass el Facebook oldalunkra!