Teleki-Degenfeld Kastélyszálló**** Szirák > Érdekességek > A Teleki-Degenfeld kastély története
A Teleki-Degenfeld kastély története

A Teleki-Degenfeld kastély története

A Teleki-Degenfeld kastély Budapesttől 75 km-re fekszik, a Cserhát helység lábánál. Az 1748-ban épült kastély az egyik legszebb barokk kastélyok közé tartozik az országban. 1985-től három csillagos, 1998-tól pedig négy csillagos szállodaként működik. 2002-től kezdődően a világ számos országát átölelő Forever Resorts nemzetközi üdülési láncolat hazai gyöngyszeme a kastélyszálló.

A kastélyról szóló első írásos emlékek 1219-ből származnak, melyekből kiderül, hogy egykor Johannita lovagok ispotálya állat a mai kastély helyén. Az ispotály erődítmény jellegű lehetett, legalább 300 éven keresztül működött. A kastély alatt húzódó, részben feltáratlan pincerendszer és a már feltárt, részben jól felismerhető, zömök falak és alacsony boltívek bizonyítják ezt.

Az épületet Királyfalvi Roth Tamás és felesége Wattay Borbála emelték az épületet, az építést 1748-ban fejezték be. Ezt az adatot a bejárat fölött álló, gazdag kiképzésű szemöldökdíszen, kronosztikonon olvashatjuk latin nyelven. Levéltári adat nem áll rendelkezésünkre a kastély építését illetően. Az építést követően azonban háborús tűzvészben romba dőlt a kastély, amelyet Roth tamás újraépíttetett. A helyreállítást Giovanni Battista Carlone, protesténs neveltetésű, humanista műveltségű nemes vezette.

A kastély egyedülállónak számít a változatos, festői kontúrjával, játékosan halmozott építészeti elemeivel a magyarországi kastélyok között.

Királyfalvi Roth Tamás és Wattay Borbála egyetlen gyermeke, Johanna, 1762-ben Teleki József felesége lett, így ennek a házasságnak a révén került a kastély a Teleki család tulajdonába. A gróf kora egyik legműveltebb főura volt. Megismerte a felvilágosodás eszméit, személyesen találkozott Voltaire-rel és Rousseau-val is.

A díszteremben lévő falképek elkészítésére Teleki József adott megbízást. A képeket egy ismeretlen sziráki festő festette egy XVII. századi német mester, Johann Wilhelm Baum metszetsorozata alapján. Itt a gazdag látszatarchitektúrával tagolt falmezőkben hat grisaille technikával festett figurális jelenet Ovidius Metamorphosisának egy-egy epizódját ábrázolja.

Ebben a kastélyban született Teleki László, a magyar szabadságharc párizsi nagykövete, akit öngyilkossága után itt temettek el a családi kriptában.

Később a kastély házasság révén a Degenfeld grófok birtokába került, akik 1944-ig tartózkodtak a területen. Majd orosz katonai kórházként funkcionált, kidobálták és felgyújtották az értékes bútorokat, a 4000 kötetes könyvtárat, és ebben az időszakban lovak tartására használták a dísztermet.

A kastély a II. világháború utáni évtizedekben a gazdátlanságnak áldozatul esve rohamos pusztulásnak indult. A kastély helyreállítására pályázatot írtak ki, melyet 1977-ben az Országos Kőolajipari Tröszt nyert el. A renoválásra, amely 8 évig tartott, 170 millió forintot költöttek. A freskókról a meszet több mázsa kenyérbéllel tudták csak leradírozni. Németh Gábor restaurálta a freskókat az előkerült metszetelőképek alapján.

A lépcsőfordulónál látható francia gobelin, az egyik Degenfeld grófnő állítása szerint az eredeti helyére került fel egy régiségkereskedőtől való visszavásárlása után.

A galéria előterét egy nagyon szép, színes kandalló ékesítette. A tűzteret színes majolikából, két nagy címerrel, két szoboralak tartotta. Ez a felvidéki szobrászművészet legjelesebb alkotásai közé tartozott, amit az 1950-es években szétverettek.

Az emeleti részen látható carrarai márványszobor Stróbl Alajos alkotása, aki lányát mintázta meg. Ezen a részen egy régi japán vázát is megcsodálhatnak vendégeink.

A kastélyszálló 2002-től a Forever Resorts világszintű üdülési láncának egyik csodaszép épülete, melyben kialakításra került 27 db kétágyas fürdőszobás szoba és lakosztály. Szobák a kastély főépületében, szárnyépületben és a wellness központjában is találhatóak. A kastély főépületi szobáinak alapterülete, korhű berendezése, süvegboltíves mennyezete és a teljes miliő tökéletesen felidézi a XVIII. század eleganciáját. A kastély szárnyépületi szobái a főépület nyugati és keleti oldalán találhatók, szintén korhű berendezéssel. A kastély parkjában található régi fogadóban hozták létre a Sonya Wellness Health & Beauty Központot, melyben medencék, jacuzzik, szauna, wellness pihenő és wellness koktélbár is található.

A kastélyhoz tartozó hatalmas park reprezentatív környezetet biztosít rendezvények, fogadások, konferenciák megtartására, továbbá várja a pihenésre, aktív kikapcsolódásra vágyókat is!

Gyere el Te is kastélyszállónkba, és töltsd nálunk szabadságod! További információkat honlapunkon kaphatsz vagy látogass el Facebook oldalunkra!