Tavasz várás!

Tavasz várás!

szirakadmin szirakadmin február 28, 2020 Érdekességek

Közeleg a március, ami a tavasz kezdetét is jelenti. A természet kirügyezik, friss, zöld színt vesz fel, a virágok elkezdik bontogatni szirmaikat és a kisállatok előbújnak téri rejtekükről. A tavasz csodájával a tavaszi népszokások, hiedelmek is felidéződnek. Nézzük, miket tartogat a március!

Nevét a háború római istenéről, latinul Martius, azaz a Marsról kapta. Rómában ez volt az év kezdő hónapja. Az ókorban azt tartották, hogyha a háborút március havában indítják, akkor szerencsés kimenetelű lesz.

Március régi magyar neve Böjtmás hava, ugyanis ez a böjtidő második hónapja. Az e hónaphoz fűződő természeti, időjárási megfigyelések és népi hagyományok mind az érkező tavasszal kapcsolatosak. Kos havának, tavaszelő hónak is nevezik.

 

Március 18.,

Sándor napja, már közel van a tavaszkezdethez. Ezt hirdeti az ismert rigmus is: Sándor, József, Benedek, Zsákkal hoznak meleget.

 

Március 19.,

Szent József ünnepe. A dunaszerdahelyi iparosok ezen a napon céhes zászlóik alatt vonultak templomba, gyóntak, áldoztak és közösen imádkoztak a templomban elhelyezett Szent József-szobor előtt. A méhészek e napon engedték ki méheiket, hogy azok a virágzás kezdetére megerősödve láthassanak a méz begyűjtéséhez. A csallóköziek úgy tartották, József osztja ki az éneklő madaraknak a sípot, hogy azok énekelhessenek.

Március ezen napjához időjárás-, termésjóslás és haláljóslás is fűződik.

De ezidőtájt várták vissza a gólyákat is, amelyek tollazatának tisztaságából jósoltak. Ha tiszta fehér volt a tolluk színe, akkor szűk esztendő várt rájuk, viszont, ha koszos volt, akkor bő termésre számíthattak.

 

Március 21.,

A harmadik meleget hozó szent, nursiai Benedek napja. 

Régen ezen a napon zsírt és fokhagymát szenteltek, amelynek később gyógyító erőt tulajdonítottak. A szentelt fokhagyma főzetével kenegették a tífuszos betegek fejét és hasát.

Időjárásjósló nap is, mert ha ezen a napon dörög az ég, akkor száraz lesz a nyár.

 

Március 25.,

Jézus fogantatásának ünnepe, melynek régi magyar neve Gyümölcsoltó Boldogasszony. Az ünnep neve onnan ered, hogy a gyümölcsösökben ilyenkor végzik a fák oltását. A csallóköziek ehhez a naphoz kötötték a tavasz beköszöntét is.

A hiedelem szerint ezt az oltott fát nem szabad letörni, mert abból vér folyik, de levágni sem lehet, mert aki ezt megteszi, megvakul.

Fecskehajtónak napnak is nevezik, mert a jó idő ekkorra hazahajtja a vándormadarakat.

Egyéb időjóslás is tartozik még március 25-höz:

Pl. ha ezen a napon megszólalnak a békák, akkor még 40 napig hideg lesz.

Amennyiben a természettel körbevéve ünnepelnéd a tavaszt teljes nyugalomban, úgy látogass el hozzánk és pihend ki a tél nehézségeit!

kukkonia.sk

hoxa.hu

Címkék