Home / Érdekességek / Sziráki kastély, mint művészettörténeti érdekesség
Sziráki kastély, mint művészettörténeti érdekesség

Sziráki kastély, mint művészettörténeti érdekesség

szirakadmin szirakadmin november 8, 2016 Érdekességek

A Sziráki kastély az egyik legegyedibb építmény Nógrád megyében. Bár már a talpalávaló sorozatunkban több monumentális objektumot megmutattunk, mégis építészeti szempontból a szálló a legkülönlegesebb!

Azt már tudjuk, hogy a kastélyról az első írásos emlék 1219-ből származik. Egykor Johannita lovagok ispotályaként szolgált. Erődítmény jellegű lehetett, amely közel 300 éven keresztül működött. Ezt igazolja a kastély alatt húzódó, részben feltáratlan pincerendszer, a már feltárt, részben jól felismerhető zömök falak és alacsony boltívek.

Különböző korok keveredése

A 13. században jellemzően a francia romantika hatása kúszott be az építészeti elemekben, amelyek főként a gótikus elemeket hozták magukkal. A nyitott erkélyek főleg itt terjedtek el a kis tornyokkal. Ezzel tudjuk leginkább megkülönböztetni.

Mivel a kastély építéstörténetére vonatkozó adatok nem állnak rendelkezésünkre, ezért csak a különböző építészeti stílusjegyekből lehet következtetni. A jellemzők pedig minden egyes részleten észrevehetőek! A kastély történetére vonatkozó adatok sajnos nem állnak rendelkezésünkre. Keletkezését tekintve az egyetlen írásos emlék a bejárat fölött található szemöldökdíszen található latinul. Ebből tudhatjuk meg, hogy az épületet Királyfalvi Roth Tamás és felesége Wattay Borbála emelték. A kastély befejezését 1748-ra jelölik.

A stíluson látszik a korai barokk korszak. Az áthidalások és hagyományos ívformák (félkör és szegmens) mellett a monumentalitás is jellemző volt. Az épületen elhelyezkedő kistornyok is utalnak a korban klasszikusnak számító remekművekre!
A humanista műveltségű nemes az egri Giovanni Battista Carlone-t bízta meg kastélya újjáépítésével. Változatos, festői kontúrjával, játékosan halmozott építészeti elemeivel a kastély némileg egyedülálló jelenségnek tűnik a magyarországi kastélyok között.
A későbbiekben a kastélynak igen kalandos története volt, hiszen le is égett és több évig üresen áll, majd renováltatták. Nem csak az ottani részen élőknek jelent sokat ez az építmény, hanem Magyarországon is kiemelkedő jelenség.

Ha érdekel a kastély története, akkor látogass el hozzánk és bevezetünk a rejtelmekbe, ahol megtudhatsz mindent azokról, akik itt éltek és néhány történelmi fontosságú adat is elhangzik a kastélytúrán!

Gyere el Te is kastélyszállónkba, és töltsd aktívan pihenésed! További információkat honlapunkon kaphatsz vagy látogass el Facebook oldalunkra!