Teleki-Degenfeld Kastélyszálló**** Szirák > Érdekességek > A nagy dilemma: léc vagy deszka?
A nagy dilemma: léc vagy deszka?

A nagy dilemma: léc vagy deszka?

szirakadmin szirakadmin január 7, 2018 Érdekességek

Sokan fantáziálnak arról, hogy hogy belevágnak a téli sportok legélvezetesebb és legszélesebb körben elérhető elfoglaltságába, a síelésbe. Ugyan nem profi szinten, de évi egy alkalommal szinte mindenkinek kötelező lenne felutaznia a hegyekbe, hogy saját bőrén érezhesse, mit is jelent a téli száguldás fogalma. A sítúrákba csak az nem szerelmes, aki még nem volt fent a magasban, hogy átélje a lesiklás élményét. Sí VS snowboard, még éppen időben.

Jellemzően nagy dilemma a kezdők körében, hogy azon vacilálnak, vajon a síléc vagy a snowboard lesz-e a magfelelő választás. A megfelelő válasz természetesen nem adható meg a fenti kérdésre, hiszen embere válogatja, hogy kinek mi a vonzó.

Az alábbiakban megpróbáljuk összeszedni, hogy mi pro és mi a kontra síléc és hódeszka esetében, hogy ha eljön az ideje, kicsit könnyebb legyen a választás.

Minden kezdet nehéz. Örök érvényű igazság ez az élet összes részterületére, pláne abban az esetben, ha valamit újonnan kezdünk el. Mind a síelés, mind a snowboardozás alapjait el lehet sajátítani másfél, két nap alatt, hogy aztán újdonsült királyként hódíthassuk meg az alapszintű, egyszerű pályákat. Ha különbséget kéne tenni a két szóban forgó, lábunkon lévő eszköz alapjainak elsajátítását illetően, akkor ebben a kategóriában egyértelműen a síléc a befutó. Kisebb a felfüggesztés és nagyobb a szabadság a síléc esetében, így az ember biztosabb érzettel szelheti a talajt maga alatt, mint ha snowboard lenne rajta életében először. Ha azonban többször kacérkodott már a gondolattal, hogy kipróbálja a snowboardot, azt tanácsoljuk, hogy először lécet húzzon a lábára, mert jobban fog járni. A szó legszorosabb értelmében.

A sítúrákon nagyon fontos szempont a kényelem. A puha, vastag snowboard cipőkben játszi könnyedséggel libeghetünk oda a felvonóhoz, vagy csaphatjuk hónunk alá a deszkát, sícipőben közlekedni pedig inkább kicsit olyan, mint egy vascsizmában a mágneses mezőn. A havon történő járás szempontjából a félig kicsatolt deszkában tipegésnek, és a lábunkon léccel való csoszogásnak ugyanolyan a nehézségi szintje. Ha nincs hó, itt a snowboard a győztes.

A havas lankák sem a snowboardozók, sem a síelők számára nem kevésbé, vagy jobban veszélyesek. A magasban van pár faktor, amely a testi épségre leselkedik, ám nem válogatnak síelő, snowboardozó közt. Ugyanakkor, a lábsérülések számára a snowboard biztosabb, hiszem nagyobb kiterjedésben éri rögzítés a bokát, ami ennek következtében egy kicsit jobban is fáj, mint a sícipőben, ám ahogyan a szépségért, a sérülésmentességért is meg kell szenvedni. A pont a snowboardé.

A nagy versenyben tehát 2:2-re végzett egymással a snowboard és a síléc. Ha adhatunk egy tanácsot, javasoljuk, hogy kezdőként maradjanak a lécnél, de ha már megvan a kellő rutin, bátran ki lehet próbálni a snowboardot.

Egy biztos: a sziráki kastélyban nem kell tartani sem lavinától, sem sportsérüléstől. Ha a téli extrém kikapcsolódás helyett inkább egy lassú, igéző vidéki idillt igényelne, várjuk magunknál!