Teleki-Degenfeld Kastélyszálló**** Szirák > Konferencia és rendezvényszervezés > Hogyan lehet a csapatépítés vállalati stratégiád része?
Hogyan lehet a csapatépítés vállalati stratégiád része?

Hogyan lehet a csapatépítés vállalati stratégiád része?

Amennyiben azt veszed észre, hogy csapatod elvesztette energiája és motivációja egy részét, továbbá a munkamorál is csökkeni kezd, adunk pár tippet, hogyan tereld vissza kollégáid a motiváció útjára egy csapatépítési stratégia felállításával. Ha mindezt felismered, csak gratulálni tudunk, hiszen megtetted az első lépéseket a sikeres együttműködés és összhang helyreállítása felé vezető úton. 

A csapatépítés az emberek számára szükséges képzés és erőforrások biztosításáról, egyéni, a szürke hétköznapokban talán rejtett készségek felszínre hozataláról szól, hogy harmonikusan működhessenek munkájuk során, ne billenjen át a munka-magánélet egyensúlya és ne jöjjön el az a bizonyos, jól ismert “kiégés” pillanat. Ahhoz azonban, hogy valóban mérhető legyen a csapatépítés hatékonysága, rendszeres folyamatnak kell lennie, beépítve ezen tevékenységet a szervezeti kultúrába. Természetesen van értelme az egy alkalmas csapatépítőnek is, de egyértelmű cél vezérelje, mint például egy adott készség fejlesztése, továbbá fontos hangsúlyt kap a megfelelő tervezés és szervezés, a konfliktusok elkerülése érdekében.

Reméljük ez a blogbejegyzés egy apró támaszt tud nyújtani, hogyan lehet a csapatépítő tevékenységeket és gyakorlatokat felhasználni egy erős és hatékony csapat kialakítására irányuló, folyamatos stratégia részeként.

A csapatépítő tevékenységek tervezésének első és mondhatni legfontosabb lépése a csapat erősségeinek és gyengeségeinek azonosítása.Kezdd azzal, hogy felteszed a következő kérdéseket a problémák gyökerének azonosításához:

  • Vannak konfliktusok bizonyos emberek között, amelyek csapaton belüli megoszlást eredményeznek?
  • A csapat tagjainak jobban meg kell ismerniük egymást?
  • Néhány tag kizárólag a saját, egyéni sikerére összpontosít, és ez negatívan hat a csapatra?
  • A rossz kommunikáció befolyásolja-e a csapat előrehaladását?
  • Igénylik-e a munkafolyamatok a közös alkotást, együtt gondolkodást és rendelkeznek-e a kollégák ezzel a tulajdonsággal az önálló munkavégzés képessége mellett?
  • Mennyire csapatjátékosok esetleg individualisták?
  • Vannak olyan tagok, akik gátolják a csoport haladását, mivel nem elég rugalmasak,  kompromisszumkészek, nehezen alkalmazkodnak a változásokhoz? 
  • Szükség van-e a csoport morális fejlődésére?

Ha nem sikerül megválaszolni a kérdéseket, akkor érdemes elgondolkodni azon is, hogy jobban megismerd csapatod tagjait, több időt kell fordítani a coaching-ra és mentoring-ra, mivel egy erős vezető nélkül bármilyen jó csapat is legyen a Tied, el fog veszni a közös energia. 

Legyél te is része a csapatépítésnek és ez a csapatépítő legyen része a céges kultúrának is!

A csapatod különböző szükségletekkel, ambíciókkal és személyiségekkel rendelkező emberekből áll. Megismerve őket, és segítve a csapatot egymás megismerésében, boldog és megbízható közösség alakítható ki.

Például egy ünnep előtti iszogatós estet vagy akár grillezést, bográcsozást, szalonna sütögetést is tarthatsz, így egyszerűen segítheted csapatod abban, hogy oldódjon a hangulat egymás között, mindemellett megismerjétek egymást, mint személyiségek is. Kutatások azt is kimutatták, hogy a magánéleted megosztása növeli népszerűséged, mivel megmutatja a többieknek, hogy egy menedzser is rendelkezik érzelmekkel, empátiával és hiteles vezető lehet.

+1 A társadalmi rendezvényeken való részvétel remek lehetőség a kapcsolatok kiépítésére. Az emberek valószínűleg megnyugodnak és több oldalukat is megmutatják ilyen környezetben. Adott a szituáció, már csak ismerkedni kell!

Egyesítheted az embereket azáltal, hogy ösztönzöd őket egy közös cél melletti elköteleződésben. A világosan meghatározott célkitűzés megakadályozhatja az individualistább egyéneket abban, hogy eltérő irányba tereljék a csapatot, mint ami a közös akarat, így minimalizálhatod a csapategység és hatékonyság csökkenését. Emellett közös motivációt ad, ha olyan cél érdekében küzdenek, amivel mindenki egyetért és mindenki hisz benne. Lehet, hogy időigényesebb az a folyamat, hogy minden egyes tag magáénak érezze a kitűzött célokat, ám a tényleges munka során ez a befektetett idő és energia bőven megtérül! A csapatépítők is tökéletes alapot adhatnak egy ilyen célkitűzésnek. Vonuljatok el messzire a munka és város zajától, szórakozzatok, tartsatok brainstormingot, majd térjetek vissza feltöltődve, motiváltan a munkás hétköznapokba!

Elengedhetetlen része a munkának, csapatod tagjainak folyamatos fejlesztése, megfelelő készségeinek, kompetenciáinak finomítása, a célok eléréséhez. Egy kompetencia mátrix összeállítása segíthet ezen pontok felmérésében, a  csapattagok képességeinek és képzési igényeinek ellenőrzésében, valamint a képességeknek az egyes szerepekhez való igazításában. Az egyénekhez illő készségfejlesztés hozzájárulhat egy motiváltabb csapathoz, melynek vonzata a jobb eredmény, a vállalat életében.  Egy egyszerű, megszokott környezetből kiszakított tréningre szívesebben mennek el az emberek, és valljuk be, egy kis izgalmat is varázsol a tanulás élményébe.

Mivel egyre több ember távolról dolgozik, csoportvezetőként megeshet, hogy egyszer csak azt veszed észre, hogy egy virtuális csapatot irányítasz. Nehéz kapcsolatot létesíteni azon csapattagok között, akik soha vagy ritkán találkoznak szemtől szemben. Az időzónák és a kulturális különbségek további kihívásokat jelentenek, ha a csapatépítési tevékenységeket, vagy a távoli csapatokra vonatkozó stratégiákat mérlegeljük. A távoli csapattagok elszigetelten érezhetik magukat kollégáiktól, így valószínűleg örömmel fogadják a „virtuális” szocializáció, a készségek fejlesztésének és a szórakozásnak a lehetőségeit is! Emellett, ha legalább évi egyszer összehozod a csapatot, hogy fizikálisan is találkozzanak pár napra, együtt dolgozzanak, szórakozzanak, fejlődjenek, akkor nem lehet semmi gond a csapat dinamikával. Az mindenképp fontos, hogy ilyen szituációban se hanyagold el azon munkatársakat, akikkel kevesebb személyes találkozásra van lehetőséged és mindenképp törekedj arra, hogy alkalomadtán találkozzanak egymással a tagok! Mivel a hatékony csapat felépítésének kulcsa sokkal inkább abban rejlik, hogy a tagjai hogyan kommunikálnak egymással, mintsem a tagok által alkalmazott technológiában, így a lehetőségek tárháza végtelen számodra, a többit már egymás között kialakítják a csapattagok.

A  jól átgondolt és szakszerűen végrehajtott team building gyakorlatok egyesíthetik az embereket, kihangsúlyozhatják erősségeiket és megoldhatják a gyengeségeiket. Segítenek a csapatoknak a koherensebb és elégedettebb munkavégzésben, és felkészítik a csapatokat a sikerre.Mindenki tudja, hogy a csapatépítő az emberek egyesítéséről és bátorításáról szól a megosztás és demoralizálás helyett. Versenyfeladatok tekintetében is fontos, hogy a játékosság szerepet kapjon és, hogy mindenki értékelve legyen a végén, tehát inkább az együttműködést, semmint a versengést ösztönözve.

Ismerd meg jobban csapatod tagjait, dolgozzatok a közös célok elérése érdekében, fejlesszétek készségeiteket és tegyetek külön erőfeszítéseket a virtuális csapattagokkal való kapcsolattartásra, amit legalább egyszer koronázzatok meg egy nagy, közös találkozóval is. Ilyen módon szilárd alapot teremtetek a bizalomnak és a személyes kapcsolatoknak, amelyeket a megfelelő csapatépítő események csak eredményességgel tudnak támogatni.