Őszi Immunerősítés: Tippek és Trükkök
Sokak számára az ősz egyet jelent a megbetegedések kezdetével, amiből aztán tavaszig ki sem lábalnak, de ennek nem kell így lennie! Immunrendszerünk erősítése segít, hogy egészségesen tudjuk átvészelni a fázós, sötét, csapadékos időszakot.
Mitől gyengülhet az immunrendszer?
- nem megfelelő életmód
- rossz szokások (alkoholfogyasztás, dohányzás)
- súlyos traumák, betegségek
- túlzott gyógyszerfogyasztás
- stressz, depresszió
A legtöbb esetben nyáron sikerült feltölteni vitaminraktárainkat, amivel megalapozhatjuk a betegségek kivédését, de ilyenkor is törekedjünk a helyes, kiegyensúlyozott táplálkozásra:
- A szezonális zöldségek és gyümölcsök mellett együnk minél több, lehetőleg friss fűszernövényt (amik akár a konyhaablakban is termeszthetők), sovány húsokat, csírákat, teljes kiőrlésű lisztből készült termékeket, aszalt gyümölcsöket, olajos magvakat, stb.
- Ilyenkor egyre jobban kívánjuk a meleg leveseket, a fűszeresebb, nehezebb ételeket. Használjunk ezek elkészítéséhez gyömbért, fahéjat, szegfűszeget, hiszek ezek is kiváló, melegítő hatású fűszerek és hatóanyag tartalmuknál fogva a bélrendszeren keresztül immunrendszerünket is stimulálják.
- Természetesen ősszel és télen is fontos a megfelelő mennyiségű folyadékbevitel. Igyunk ásványvizet, forrásvizet, zöld teát, gyógyteákat!
A megfelelő táplálkozás mellett ugyanilyen fontos a mozgás! Nem olyan régen írtunk például a tájfutás szépségeiről, de egy kiadós séta is sokat számít! Ugyanakkor nem szabad megfelejtkeznünk a megfelelő mennyiségű és minőségű pihenésről, alvásról sem, hiszen az ősz a megnyugvás évszaka. A korai sötétedés, a kései napkelték, mind arra sarkallnak, hogy kicsit pihenjünk meg. Vegyük ezt észre, engedjünk a természet erejének, lassítsunk!