Home / Hobbi és sport / Sport hegyen, völgyön: A tájfutásról kezdőknek
Sport hegyen, völgyön: A tájfutásról kezdőknek

Sport hegyen, völgyön: A tájfutásról kezdőknek

szirakadmin szirakadmin szeptember 27, 2017 Hobbi és sport

Szeretne kirándulni, futni, talán kocogni? Néhány órát a szabadban tölteni a friss levegőn? Szép tájakat felfedezni? Ismerkedni a helyiség történelmével? Bemutatunk egy sportágat, amivel mindez egyszerre teljesül.

Ez a tájfutás, amely szó a tájékozódási futás rövidült alakja. A tájékozódási sportok egyike, egy olyan, atlétikai jellegű futósport, ahol a versenyzőnek térkép és tájoló segítségével a térképen feltüntetett ellenőrzőpontokkal kijelölt pályán, a pontokat többnyire előírt sorrendben érintve, a legrövidebb idő alatt kell végigfutni.

Az utóbbi természetesen csak a versenyekre érvényes, de sokkal izgalmasabb, nagyobb kihvás, ha hobbi futóként is tűzünk ki maguk elé célt. Manapság természetesen akár a telefonunk GPS-e alapján is tájékozódhatunk a biztonság kedvéért, de a kalandvágyók hagyatkozhatnak szimplán iránytűre és a térképre is.

A tájfutás előnye a hagyományos futáshoz képest elsősorban a szemegyönyörködtető természetes környezet, valamint az egyenetlen, viszont még a salaknál is kedvezőbb talaj, mely egyrészt jobban megmozgatja az izmokat, másrészt megfelelő cípőben jobban kíméli az ízületeket és a gerincet.

A tájfutás a mozgást leszámítva kikapcsolódásnak is kiváló, hiszen a természet hangjai, a tüdőbe tóduló friss oxigén és saját gondolataink kitisztulása épp úgy hat a lélekre, mint a testre. Amennyiben nem a sporteredmény a cél, akár kocogásra vagy sétára is lassíthatunk, senkit sem hajt a tatár. Kényelmes tempóban pedig talán még élvezetesebb a környék megismerése.

Egy szó, mint száz, a tájfutás nagyszerű időtöltése lehet a fiataloknak és az idősebbeknek is, hiszen teljesen testre szabható. Amennyiben pedig ehhez passzoló remek helyszínt és szállást keresne, 

forduljon hozzánk bizalommal!

Címkék