Home / Egészség, wellness / Így kezdj neki a grillszezonnak – erre figyelj ha a szabadban sütögetnél
Így kezdj neki a grillszezonnak  – erre figyelj ha a szabadban sütögetnél

Így kezdj neki a grillszezonnak – erre figyelj ha a szabadban sütögetnél

 

Névtelen terv (6)Hamarosan indul a grillszezon éppen ezért gondoltuk, hogy összeszedünk pár érdekességet, amit nem árt, ha te is szem előtt tartasz, ha grillezni támad kedved a szabadban. Tudtad? A Kastélyban is lehetőséged van zártkörű grillparty szervezését kérni és arra is van mód, hogy saját társaságoddal együtt sütögessetek nálunk a szabad ég alatt. Íme, néhány tipp és érdekeség, hogy a grillezés a finomságokról és a jó kedvről szóljon, ne pedig a kellemetlen élményekről.

A jó idő közeledtével egyre többen merészkednek ki egy kis szabadtéri főzőcskézésre. Egy kinti grillparty mindig jó alkalom arra, hogy összehívjuk a rég nem látott barátokat és neki vágjunk a tavasznak. Ugyanakkor sokan nem gondolnak bele, hogy egy ártatlan grillezés számos veszélyt és kockázatot is jelenthet, ha nem vagyunk eléggé körültekintőek.

Csak jó alapanyagból

Az alapanyag kiválasztásnál fontos, hogy a húsok megfelelő hőmérsékleten legyenek tárolva. Ha friss hússal dolgozol, akkor is ügyelned kell arra, hogy ne maradjon sokáig a szabad ég alatt vagy a tűző napon az alapanyag. A húsok felszínén lévő baktériumok ugyan elpusztulnak a sütés következtében, de ha nem vigyázol, komolyabb árat is fizethetsz egy kint felejtett hús miatt. Ha fagyasztott élelmiszereket grilleznél, ügyelj arra, hogy azok hűtőszekrényben teljesen kiolvadjanak, így biztos lehetsz benne, hogy a hús belül is rendesen át fog sülni

Fő a tisztaság

Akárcsak a konyhában, kint is fontos a tisztaság, moss kezet gyakran és használj tiszta eszközöket, tányérokat. Kint más szennyeződések is várhatóan rákerülnek a zöldségekre vagy az evőeszközökre, ezért nem árt, ha van kint tiszta vízzel teli palack, száraz és nedves törlőkendő is.

Félkész ételt ne hagyjunk meg későbbre

A csont mellett a hús lassabban sül meg, tehát az ilyen típusú ételeket tovább kell hőkezelni. Ha már elkezdted a csontosabb húsokat sütni, várd meg amíg alaposan megsül, félig átsült húst ne tegyél el későbbre!

A kicsöpögő zsiradékra nagyon figyeljünk

Fontos szempont az is, hogy a parázs feletti sütésekor olyan egészségkárosító vegyületek jöhetnek létre, amelyek a falatkákkal bekerülhetnek az szervezetbe is. Ez főleg a kicsöpögő zsiradék égésekor keletkezik, ami a füsttel visszajut az ételre. Ügyeljünk arra, hogy a kisülő zsiradék ne csöpögjön a faszénre, illetve elektromos grill esetén a fűtőszálra! Hagyományos elhelyezésű vízszintes grillen a húst javasolt alumíniumtálcára helyezve sütni, így meggátolható, hogy a lé és a zsiradék lecsepegjen a szénre. Ha a húsból a zsiradék a parázsra cseppen és láng keletkezik, akkor a grillrácsot vedd le addig, míg a láng elalszik. Fontos odafigyelni arra is, hogy a lángon a hús nem sül, hanem megég, megperzselődik.

Figyeljünk a potyázókra

A már elkészült és kitálalt ételeket, salátákat és önteteket le kell takarni, hogy a rovarok, legyek vagy a felszálló hamu ne szálljanak rájuk. A méhek és darazsak is szeretnek torkoskodni, gyakran előfordul, hogy éppen a poharunkban vagy a tányérunkon kóstolgatnak, ami könnyen kellemetlen csípéshez vezethet. Az allergiás reakció gyakori és nem veszélytelen! Legyünk körültekintőek.

Általában minden kinti sütögetésnek vagy egy főszakácsa, aki kézben tartja a dolgokat, így ha az alkalmi grill séf odafigyel ezekre az apróságokra, akkor nem csúszhat be nagyobb kellemetlenség a grill party-ba. Ha esetleg mégis úgy döntenél, és nincs kedved az előkészítéssel babrálni és profikra bíznád a dolgot, válaszd  kerti party ajánlatunkat, ahol a grillezést és a finom ételek elkészítését megoldjuk helyetted.

Tudj meg többet és kérj személyre szabott ajánlatot a linkre kattintva: https://kastelyszirak.hu/kapcsolat