Teleki-Degenfeld Kastélyszálló**** Szirák > Érdekességek > Szilveszter itt, Szilveszter ott – I. rész
Szilveszter itt, Szilveszter ott – I. rész

Szilveszter itt, Szilveszter ott – I. rész

szirakadmin szirakadmin december 30, 2017 Érdekességek

Hasonlóan a múlt heti blogposztokhoz, a tematika ismét ugyanaz. Ezúttal nem a karácsonyt, hanem a szilvesztert vesszük górcső alá. Annak járunk utána a mai és a holnapi blogposztban, hogy egyes nemzeteknél milyen sajátosság fedezhető fel az év utolsó, valamint a következő év első napján.

Japán

Japánban a legelterjedtebb vallás a buddhizmus, amely szorosan kapcsolódik az ó- és újév tradíciójához. A buddhista szentélyekben 108-szor kongatják meg a harangokat az év utolsó napján. A vallásnak megfelelően ennyi bűnnel rendelkezhet egy ember, a harangok megkongatása pedig elűzi mindegyiket.

Kína

A Távol-Keleten maradva, Kínában is létezik egy hagyomány, ám nem annyira mély, mint a japán. Az emberek a bejárati ajtót vörös színűre festik, ezzel vonzva be a házba a boldogságot és a jó szerencsét. Ezen a napon, a kínaiak a késeket is jó mélyre rejtik el házukban, mert úgy hiszik, hogy azok szétvágják a családi köteléket a következő évre.

Fülöp-szigetek

A Fülöp-szigeteken a körnek, mint motívumnak erőteljesen pozitív és gyarapító hatást tulajdonítanak. Nem véletlen, hogy különösen figyelnek erre Szilveszterkor is. Az ünnepi összejöveteleken, a jelen lévők egymás kezét megfogva alkotnak egy kört, valamint előszeretettel viselnek pontozott mintázatú ruhát és esznek kör alakú gyümölcsöket. A körrel való érintkezés és azonosulás a jólétet eredményezi a Fülöp-szigeteken.

Szibéria és Oroszország

Mind Szibériában, mind Oroszországban hagyomány az, hogy az új év kezdete előtt az emberek egy jeges tóba vetik be magukat, amelybe egy fatörzset is bevisznek, hogy az újra befagyott tó alá kerülhessen. A jelenség magyarázata nem tisztázott, ám kétség kívül jó mókának hangzik.

Burma

Burmában külön fesztivált is létrehoztak az év utolsó napjára, ahol az emberek, kezükben egy vízzel teli köcsöggel leöntik egymást, hogy az újévet megtisztult lélekkel kezdhessék.

Szingapúr

A Szingapúr folyóban rengeteg ember ül ladikba, hogy a vízben eldobhassa gondolatait. A gömbben megőrzött cetlik víz alá kerülnek, a folyó pedig örökre elnyeli azokat a gondokat, amelyeket ráírtak, így többé már nem az ő problémájuk.

50 New Year Traditions From Around the World

 

Címkék