Teleki-Degenfeld Kastélyszálló**** Szirák > Érdekességek > Szerencse, egészség, boldogság az új évben!
Szerencse, egészség, boldogság az új évben!

Szerencse, egészség, boldogság az új évben!

szirakadmin szirakadmin január 1, 2020 Érdekességek

Eljött a 2020 is. Bizonyos babonákra már senki se emlékszik, de vannak amik újra és újra előkerülnek jeles ünnepek alkalmával. Nézzük most azokat az ételeket, amik szerencsét hoznak nem csak itthon, de a világ számos pontján. A szerencse az, amiből sosem elég!

Malac

Ismert szabály, hogy Újév napján tilos baromfit enni, hisz a szárnyasok elkaparják a szerencsét, míg a halak fogyasztásával elúszhat a bőség. Ha biztosra akarunk menni, akkor malacot készítsünk, hisz a disznó házhoz túrja a szerencsét, sőt különösen nagy szerencsehozó erőt tulajdonítanak az egyes hiedelmekben a malac farkának. Franciaországban a puhára párolt sertésfület felgöngyölítve, hagymás csicseriborsóval tálalják. Németországban bőrös sertéssültet kínálnak balzsamecetes lencsével. Olaszországban tradicionális szilveszteri étel a Zampone con lenticchia, a csülök lencsével.

Káposzta

Meglehet, hazánkban kevésbé, külföldön annál inkább szerencsés ételnek számít a káposzta, most azonban mi is felvesszük a listára. A káposzta azzal került be a szerencsehozó ételek közé, hogy az amerikaiak szerint erősen emlékeztet egy tekercs “zöldhasúra”, azaz dollárra. Ennek okán nem csak a káposzta, hanem bármilyen zöld levél (mángold, spenót, kelkáposzta) is jelképpé válhat a szilveszteri asztalon, hiszen aki sokat fogyaszt belőle, az anyagi gyarapodást remélhet az elkövetkező évben. A dánok például párolt káposztát esznek és cukorral, fahéjjal szórják meg, a németek és a közép-kelet európai országok savanyú káposztaként fogyasztják.

SOBA TÉSZTA (de a szélesmetélt és spagetti tészta is megfelel)

A pénz mellett a hosszú élet is igazi motivációt jelent. A japánok soba tésztát nyújtanak, és azt fogyasztják el szilveszterkor. Aki a leghosszabb szálat képes egyben eltüntetni, az igazán matuzsálemi korra számíthat. Ugyancsak a hosszú életet – hajlott háttal járó kort – jelképező garnélarákot is szívesen eszik szilveszterkor.

Szőlő, Gránátalma, Füge

Spanyolországban, Mexikóban, Kubában és Peruban éjfélkor szőlőt szokás enni, mégpedig pontosan annyi szemet, ahány hónap van az évben. Úgy tartják, amilyen édes a szőlőszem, annyira jó lesz az a hónap is. A gránátalma magjai a jólétet szimbolizálják. A füge a termékenység szimbóluma. Ezen túlmenően, a gyümölcsök az egészséges élvezetet szimbolizálják, amelyből szeretnénk, ha minél több lenne a jövőben.

Hüvelyesek

A hüvelyesek, beleértve a babot, borsót, lencsét szimbolikusan ugyancsak a pénzt jelentik. Az sok apró termés a főzéstől megduzzad, jelképezvén a pénzérméket és növekvő gazdagságot. Olaszországban a lencsés kolbász része a menünek. A németek sertéshússal fogyasztják a lencsét. A magyarok gyakran főznek lencselevest és lencsés húst. Japánban az év első napján a fekete babot tartalmazó kuro-mame ételt fogyasztják.A rizs is szerencsehozó étel, ezért is fogyasztják Dél-Indiában, s a rizslepény-leves ezért elmaradhatatlan a koreaiaknál. A köles vagy a rizs, ugyanúgy szerencse- és gazdagság hozó étel. 

Mi is sok boldogságot, örömöt, egészséget és sikereket kívánunk mindenkinek!

szilveszter.hu

femcafe.hu

www.mindmegette.hu