Teleki-Degenfeld Kastélyszálló**** Szirák > Hobbi és sport > Ragadjuk meg a pillanatot tökéletesen! – 1. rész
Ragadjuk meg a pillanatot tökéletesen! – 1. rész

Ragadjuk meg a pillanatot tökéletesen! – 1. rész

szirakadmin szirakadmin október 28, 2017 Hobbi és sport

A hétvégén egy dupla blogposzt „sorozattal” készülünk. Megpróbáljuk összeszedni, hogy hogyan készíthetők el a természet csodaszép adottságairól a lehető legjobb beállítású fotók, hogy egy vizuális gyönyörként érhessen még évek elteltével is, amikor visszanézésre kerülnek a képeket a kirándulásokról.

Naptej, kalap, napszemüveg. Meleg ruha, esődzseki, váltózokni. Minden nyaralásnak és téli vakációnak megvannak a maga kötelező kellékei, ám a materiális világban és a szépérzék folyamatos kimaxolására való törekvés idejében van még egy eszköz, amely akkor is nálunk van, ha nem is akarjuk: ez a fényképezőgép. Kevés ember él a világban, akinek minimum a telefonja ne lenne alkalmas arra, hogy profi fotóapparátusokat meghazudtoló minőségű képeket csináljon. Manapság egyre több az önjelölt fotóművész, az önmegvalósítás közepette az egyik legegyszerűbb módja a lelki világunk kinyilatkoztatásának az, ha fotózunk. De ha már fotózunk, azt csináljuk legjobb tudásunk szerint.

Nem ritka, hogy egy profi fényképezőgéppel indul útnak egy család a nyaralásra. Ebben az esetben, érdemes figyelni a praktikákra! Következik pár alapvető technika.

  1. Közvetítsük a teret!

Mit is említhetnénk példaként, ha nem Szirák vidékét, amely üvölt a tájképekért. Az első és leginkább lényegi faktor a tájképek fotózásának alkalmával a szembesülés. Szembesülés, méghozzá a világ hihetetlen nagyságával, a tér tágasságával. Ha kültéren vagyunk, célszerű, ha a fotókról visszaköszön a monumentális tér mérete. Ha ezt szeretnénk kifejezni, célszerű a térben nem egy adott részletet kiragadni és azt lefotózni, hanem a lehető legtöbb motívumot befogni a térben. A profi gépekhez lehetőleg széles lencsét használjunk.

  1. Fókuszáljunk!

A fényképezőgépeken nem véletlenül lehet tekergetni a lencsét. Az alapvető beállítások mellett figyeljünk arra is, hogy a képen melyik motívumot tüntetjük fel élesként. Meglepő, de paradox módon az elmosódás is kifejezheti a méretek nagyságát. Egy lefotózott hegycsúcs elé belógó, szemcsésen látszódó fűszál, vagy pár fa ága is ki tudja fejezni azt, hogy az adott környezetbe mennyi minden beleerőltetett az anyatermészet.

  1. Ne féltsük a technikát!

A fényképezőgép lencséje elég drága árucikk, könnyen sérülnek, így célszerű nagy becsben tartani őket. Tévhit azonban az, hogy a langyos széltől is tönkre mehet egy lencse. Ha példának okáért erősen borús, vagy esőre álló az idő és vízcsepp kerül a kamerára, ne akadjunk ki nagyon, helyette inkább használjuk ki a helyzetet. Egy lencsén megörökített vízcsepp a háttérben a tájjal, többet mondhat ezer szónál.

Érdemes megfogadni a tippeket, hiszen ezeket követve, gyönyörű képek készülhetnek Szirákról, vagy bármelyik gyönyörű tájról.

Holnapi blogposztunkban elrugaszkodva a technikai tanácsoktól, a művészi tippeket szedjük össze!