Mi kell egy jó csapatépítéshez?

Mi kell egy jó csapatépítéshez?

A tavasz sok cég életében a csapatépítések kiemelt szezonja. HR-es kutatások szerint 10 dolgozóból 9 kedveli ezeket a tréningeket, és úgy gondolja, növelik a munka hatékonyságát, javítják, elmélyítik a munkatársak közötti kapcsolatot.

Íme 5 dolog, amit érdemes megfontolni a csapatépítés sikere érdekében.

  1. Legyen jó helyen, jó időben!

A dátum megválasztásánál fontos, hogy ne a kollégák szabadnapjaiból, a családdal töltött időből vegyünk el értékes órákat. Ne csak egy nap legyen, amikor nem kell dolgozni, de ne buliként vagy szakmai workshopként éljék meg. Mozdítsuk ki őket megszokott környezetükből, és arra is készítsük fel a résztvevőket, hogy milyen ruházatban érkezzenek.

  1. Vonjon be mindenkit!

Vegyük figyelembe a csapat korát és összetételét. Senkitől ne várjunk el olyan teljesítményt, ami meghaladhatja fizikai korlátait vagy baleset kockázatát hordozza. Olyan tevékenységet válasszunk, amelyben mindenki egyformán ki tud teljesedni. Fontos, hogy a vezetők se vonják ki magukat a játékokból, feladatokból.

  1. Legyen célja, eredménye!

A feladat, játék kiválasztásánál fontos szempont, hogy lehetőleg igazodjon a vállalati értékekhez, a stratégiához, aktuális kihívásokhoz, problémákhoz.

  1. Élményfaktor, élményfaktor!

A közös feladat, játék, kihívás elemeit úgy válasszuk meg, hogy mindenki egyenlő esélyekkel indulhasson. A program élmény legyen, olyan, amire később is szívesen emlékeznek vissza.

  1. Hasson a kommunikációra!

Fókuszáljon a csapatmunkára, erősítse az egymás közötti bizalmat és kötődést, együttműködést. Segítse a kommunikációt olyanok között is, akiknek a munkájuk révén egymással kevesebb kapcsolódásuk van.