Home / Hobbi és sport / Lengőteke kisokos – mit kell tudni erről a népszerű játékról?
Lengőteke kisokos – mit kell tudni erről a népszerű játékról?

Lengőteke kisokos – mit kell tudni erről a népszerű játékról?

szirakadmin szirakadmin március 17, 2017 Hobbi és sport

A lengőteke egy nagyon régi és rendkívül népszerű közösségi játék, amit leggyakrabban szabad térben helyeznek el, ugyanakkor kevesen ismerik az eredetét és a pontos szabályokat. Kisokosunkból most minden alapinformációt megtudhatsz a játékról, hogyha legközelebb a Kastélyba látogatsz tekézni már képben legyél.

lengoteke

 

Egy kis teke történelem

A tekéhez hasonló játék már az ókori Egyiptomban is létezett, a legkorábbi leletet 7000 éve egy piramis maradványai között találták. Az ókori görögök is ismerték a tekejátékot, de ismert volt a germánok egyik kődobó játékaként. A korai középkorban vallási szertartások részeként is említenek egy tekejátékot. Ismerték a középkori Angliában, és német nyelvterületen is. Az USA-ban a XIX. században, a játék kilencbábus változatának betiltása idején alakították ki a bowlingot, ennek szabályait elsőként 1895-ben rögzítették. Magyarországon már a középkorban ismerték a tekejátékot. Elsősorban falusi kocsmák mellett építettek döngölt agyagú pályákat, ahol kis golyóval, eltérő számú bábura, különböző szabályok szerint gurítottak. Ám még Mátyás király udvarában is kedvelt játék volt! Jóval később, 1642-ben Lipót császár rendelettel tiltotta be a tekézést országaiban, így Magyarországon is, de mint általában a népi játékok tilalma, nem bizonyult hatásosnak. A sportszerű tekézés a 19. sz. végén alakult ki.

A golyót eleinte kemény földön gurították, később agyagréteggel vonták be a pályát. A pálya egyenetlenségét többféle módon próbálták jobbá tenni. Homokkal, zúzott kővel, egyes kocsmákban agyaggal kevert állatvérrel törekedtek a golyó útjának akadálytalan célba érésére. A dobótér helyére tölgyfapalló került, a nyitott helyeket lugasokkal védték. A kezdetben nyitott pályákat idővel lefedték, az időjárás viszontagságai által okozott korlátokat, ezáltal kiküszöbölték.

A XIV. században a vendéglősök rájöttek arra, hogy a tekejáték kellő üzleti vonzerővel rendelkezik, ezért a kocsmák mellé egyre többen építettek kezdetleges tekepályát, amit ekkor még – a német kugel szóból eredeztetve- kuglinak neveztek.

Mi is a lengőteke?

A történet egyszerű: végy 9 bábút egy kereten, a fölé kötött madzagon lógó golyóval lendíts és tarold le a bábukat. A játék célja két féle lehet:

Lendítés: azaz hány lendítésből tudod elfektetni az összes bábút.

Számolás: Hány bábút tudsz eldönteni egy lendítésből.

Első sorban szabad téren játszák egy árnyékos helyen, ahol nagyokat nevetnek miközben “küzdenek” egymással a játékosok. Egy fajta társasjáték, ami össze hozza a résztvevőket.

Egyszerre két fő játssza. A fordulók pörgősek, hamar válthatnak a párosok, ha többen játszanának egyszerre. Elsőre könnyűnek tűnhet, bár kell hozzá fifika. Kiszámítani a lendítési ívet, irányt, sebességet, stb… Férfiak, nők használhatják vegyesen. Gyerekeknek 6 éves kor alatt nem javasolt, az esetlegesen nehezen kiszámítható golyó röppályája miatt.

Lengőteke felállítása

Csúcsával magaddal szemben kell a keretet a földre tenni. Válassz vagy készíts olyan felületet, ami vízszintes. Ez akkor megfelelő, ha kb egyforma erő kell minden egyes bábú eldöntéséhez, ne billegjen vagy álljon bizonytalanul egy bábu sem. Kilenc darab bábut kell felállítanod. Középre a búbos tekét, ebből egy darabnak kell lennie a készletben. Folytasd a sort a parasztokkal, dámákkal, első és hátsó fákkal. A közelebbi csúcson az első fa, a hozzád távolabbi csúcson a hátsó fa helye található. A bal csúcson a bal paraszt, a jobb csúcson a jobb paraszt foglal helyet. A maradék bábu a maradék üres helyen a dáma. Jobb felső, jobb alsó és bal felső és bal alsó dámák.

Ezzel el is készül a felállítása a lengőtekének.

A golyót tartó kötél hosszának beállítása

Az a hossz a legmegfelelőbb, ha a golyó kézben tartva és elhúzva a jobb és a baloldalra a parasztok csúcsát épp eléri.

Lengőteke pályánk nem csak a gyerekeknek nyújt szórakozást, hanem a felnőttek számára is. Ez a kikapcsolódási lehetőség az egész családnak programként szolgál, hiszen kicsik és nagyok közösen játszhatnak, együtt tölthetik az időt.

Gyertek el hozzánk barátokkal, a családdal lengőtekézni! Kiváló hétvégi program!

Foglaljátok le a pályát itt!