Teleki-Degenfeld Kastélyszálló**** Szirák > Konferencia és rendezvényszervezés > Hogyan szervezzünk tartalmas céges csapatépítőt?
Hogyan szervezzünk tartalmas céges csapatépítőt?

Hogyan szervezzünk tartalmas céges csapatépítőt?

A csapatépítő rendezvények szervezése napjainkra meglehetősen gyakorivá, úgy is mondhatnánk, hogy megszokottá vált, része lett a céges kultúrának, senki nem beszél róla úgy, mint ritka madárfajról. Viszont az elterjedtsége és gyakorisága miatt sok munkavállaló beszámolójából érződhet az időnként, hogy a csapatépítők rutinná, megszokássá, vagy sokszor egyenesen teherré váltak, amik elveszik az értékes szabadidőt az ember életéből. Nos, hogy kitörjünk a megszokás okozta negatív előítéletekből, cég- vagy csapatvezetőként érdemes az elmúlt évek tapasztalatait számba véve, nagyobb távlatból visszatekinteni, felülvizsgálni és újraalkotni a csapatépítésről alkotott gondolatainkat, valamint újratervezni cégünk csapatépítő rendezvényeinek koncepcióját.

Számtalan formája és célja létezhet

Mai írásunkban nem foglalkozunk a nagy létszámú, teljes vállalatra kiterjedő csapatépítőkkel, találkozókkal, rendezvényekkel. Sokkal inkább a kisebb létszámú részlegek, osztályok, munkacsoportok, teamek részére szervezett eseményekkel. Az ilyen csoportrendezvények van, hogy teljesen külön életet élnek, a csapatépítőknek dedikált felelőse van, aki kiválasztja a helyszínt, meghatározza a tematikát, a csapatépítő célját módját, feladatokat esetleg játékokat szervez, bevonja és egyezteti a résztvevőkkel a részvételt, adott esetben pedig részt vesz a kiértékelésben.

Fejlődés a szakmában és a vállalati kommunikációban

Hogy megtaláljuk a legmegfelelőbb formát a csapatépítőnknek, mindenekelőtt határozzuk meg, hogy milyen alapvető célt szolgál. Szakmai jellegű beszélgetéseket szeretnénk folytatni, a munkával kapcsolatos problémákat szeretnénk feltárni vagy megoldani, a munkahelyen folytatott kommunikációt szeretnénk fejleszteni? Ha igen, ebben az esetben fegyelmezettebb szervezésre és lebonyolításra van szükség, hiszen a program összeállításánál olyan tevékenységeket kell találnunk, amik szolgálják a fenti célokat. Ezen kívül a programok alatt szokás az egyes résztvevők aktivitását, ötleteit és viselkedését megfigyelni, és a csapatépítő céljától függően kiértékelni. Így az esemény vezetője, koordinátora komoly munkát kell, hogy végezzen, még akkor is, ha az adott csapatépítő hangulata laza, játékokos, spontán jellegű.

Ezek az események valójában a munkaidő kiterjesztései, csak nem a megszokott környezetben végezzük a megszokott munkánkat, hanem attól elvonatkoztatva más szakmai kompetenciáinkat fejlesztjük. Az ilyen események megszokott elemei a prezentációk, a vállalati teljesítmények, célok és víziók bemutatása, amiket szervezőként érdemes szép és kreatív vizuális keretek közé önteni, izgalmas, nem gyakran hallott információkkal tarkítani, hogy a hallgatóság ne unalmas időpocsékolásnak tartsa, hanem számára hasznos és releváns tudásanyagot gyűjthessen belőle.

Hogy ezek a szakmai jellegű csapatépítők eredményesek és hasznosak legyenek, szervezőként a legtöbb, amit tehetünk, hogy tisztán és egyértelműen kommunikáljuk a résztvevők, a csapattagok felé, hogy komolyabb, szakmai elemekkel tarkított eseményen fognak részt venni, és feltétlenül számítunk a közreműködésükre, aktív részvételükre. Így elkerülhetjük az esetleges félreértéseket, hiszen senki nem készül majd ereszd-el-a-hajam típusú céges mulatságra, és reményeink szerint mindenki a témának és célnak megfelelő hozzáállással fog érkezni.

Együtt lenni jó!

A másik fő irányvonal a kötetlen, szabadon együtt töltött idő a munkatársakkal, aminek – még ha valamilyen rövidebb szakmai panelt be is iktatunk – a célja a kollégáink megismerése, a kapcsolatok elmélyítése, közös élmények szerzése, amik ha közvetlen módon nem is befolyásolják a munkavégzést, mind tudjuk, hogy hosszabb távon és közvetett módon javítanak a kommunikáción, a munkaszervezésen, a segítőkészségen és a felelősségvállaláson.

A kreatív, szabadidős csapatépítő programoknak végeláthatatlan sora van. Csak a képzelőerőnk és természetesen a büdzsé szabhat határt annak, hogy hogyan és hol töltjük együtt tartalmasan a szabadidőnket. A konkrét programnál azonban fontosabb az a kérdés, hogy mennyire tegyük kötelezővé az adott programot. Nos, az ilyen szabadabb típusú csapatépítőken való részvételre nem ajánlott köteleznünk a kollégáinkat. Hiszen nem vagyunk egyformák, nem mindenkinek vonzó ugyanaz a program, mint a másik embernek, a családos és egyéb kötelességekről nem is beszélve. Azonban, ha a kötetlenség, a jó hangulat és a közös élmények felemlegetése valódi tartalommal bír, a korábban tartózkodó munkatársak is kedvet kapnak a csatlakozáshoz, és egyre bővülhet a kis csapatunk!

Az időbeli megosztás kérdésénél a legelterjedtebb verzió a negyedévenkénti, fix és szervezett csapatépítő, egy vagy több éves nagyobb, egész cégre kiterjedő találkozó mellett. A fenti kötetlen, szabadidős csapatépítők alakulhatnak akár spontán jelleggel, komolyabb előzetes szervezés nélkül. Túrázás, főzőtanfolyam, borkóstolás, sárkányrepülő vagy a klasszikus sör és fröccs fogyasztás – érdeklődéstől függően egy évben akár több különböző programot is szervezhetünk munkatársainknak.

Nem módszer, hanem állapot

A vállalati körökben annyira áhított fogalom, a hatékony „csapatmunka” előidézése nem kis mértékben függhet a fenti csapatépítők sikerétől. Mivel ha a szokásosnál egy kicsit jobban megfigyeljük azokat a projekteket, ahol sikeresen megvalósult a csapatmunka, könnyen rájöhetünk, hogy az nem egy módszer vagy tevékenységi forma, hanem egy állapot, ami a flow-hoz rokon tulajdonságokat mutat. Azonban ahhoz, hogy egy csapat egymást ismerve, eredményesen tudjon együtt dolgozni, nem biztos, hogy elég a munkahelyen, minimális személyes kommunikációval együtt töltött idő.

Mit ajánlunk?

A sziráki Teleki-Degenfeld kastély a fent felsorolt összes típusú csapatépítő rendezvény vendégül látásában, szervezésében és lebonyolításában segítséget nyújt a kisebb vagy nagyobb cégeknek. Szakmaibb jellegű vagy szabadabb, kötetlen csapatépítők hosszú sora alatt nagy tapasztalatot szereztünk abban, hogy a lebonyolítás során milyen részletekre kell odafigyelni ahhoz, hogy a csapat minden tagja elégedetten, kellemes élményekkel és valódi, tartalmas idővel a háta mögött térjen haza. A kastélyt körülvevő természet, a játéktermi lehetőségek, wellness, hangulatos konferenciatermek és kényelmes lakosztályok, valamint maga a kastély stílusos és patinás környezete mind-mind kiváló lehetőségek egy csapatépítő esemény lebonyolításához. A csapatépítők elmaradhatatlan és talán legfontosabb kellékei pedig – a kiváló ételek és italok – szintén mind adottak egy tartalmas és emlékezetes eseményhez.