Teleki-Degenfeld Kastélyszálló**** Szirák > Esküvőszervezés > Hogy legyen tökéletes a lakodalmi lakoma ?! – I. rész
Hogy legyen tökéletes a lakodalmi lakoma ?! – I. rész

Hogy legyen tökéletes a lakodalmi lakoma ?! – I. rész

szirakadmin szirakadmin július 30, 2018 Esküvőszervezés

Egy esküvő tervezésénél kiemelt fontosságú tényező az evés-ivás gondos megszervezése. A low costtól kezdve a csillagos égig lehet tervezni a menüvel, mi valahol az arany középút mentén próbálunk haladni és összeszedni egy olyan lakodalomhoz köthető étel-ital kisokost, amely az egyszerűségre, ugyanakkor mégis az eleganciára és a pénztárcakímélésre is fókuszál. A lakodalmi ételek és italok biztosításának megterhelősége, csak elsőre rémisztő.

Egy esküvő utáni lakodalomban a móka, kacagás és a szeretet a lényeg, de a vendégeket kötelező etetni és itatni. A heves táncban, nagy szórakozásban könnyen elfogy az ember energiája, így a pótléknak ugyan nem kifogyhatatlannak, de valami ahhoz hasonlónak kell lennie. Ám attól, hogy nagy mennyiségről van szó, még nem feltétlenül kell a legdrágábbnak lennie azon fogásoknak és italoknak, amelyek a tányérra, illetőleg a poharakba kerülnek.

 1. Érkezzen otthonról az előétel!
  Bruschetta
  Elsőre meglepő ötletnek tűnhet, de sokak bevett spórolási módszere az, hogy otthon készített előételeket szolgálnak fel a lakodalomban. A latin konyha divatosságának eltrjedésével ez nem is annyira bonyolult ügy, hiszen némi otthoni segítséggel, egy lakodalom napján elkészített, húsz tálnyi tapast, vagy bruschettát még fagyasztani sem nagyon kell. A legtöbb cateringes már az előétel végösszegére is képes horribilis árat leírni, így jobb, ha már az elején spórolunk kicsit. Arról nem is beszélve, hogy az aznap délelőtt még konyhában ténykedő nagymama kezét mindenki megcsókolja majd, egy fonom, ízléses előétel után.
 2. Spórolás a felszolgáló személyzeten
  Bevett alapelv az életben, hogy nem a tálalás, hanem a tartalom a lényeg – nagy igazság. Továbbra is maradnánk az előételek kérdésénél, továbbá javasolnánk azt, hogy a ceremóniáról megérkezőket bőven elég, ha egy asztalra kipakolt falatkák fogadják. Lesz dolga a személyzetnek bőven a fő fogásokkal, így legalább egy minimális plusz költség megspórolható, ha nem tálcával körbejárós a tálalási, kínálási mód, hanem „szabadon rablós” egy asztalról.
 3. Gondolni kell a korgó gyomrokra
  Gyümölcssaláta

  Egy esküvőn és a templomi ceremónián is sok idő telik el az egy helyben üléssel. A test emiatt elfárad, arról nem is beszélve, hogy a meghatottságtól és az érzelmi hullámvasutaktól a saját nevünket is elfelejtjük. A kimerült szervezetek sóvárognak az étel után, így illendő készülni, még az előétel elé is egy kis harapnivalóval. Egy pár tál frissítő gyümölcssaláta csodákat tehet a vendégek hangulatával és vércukorszintjével.
 4. A sörkérdés
  Ha feltesszük a kérdést, hogy melyik a leginkább közkedvelt alkohol tartalmú ital egy esküvőn, meg mernénk kockáztatni, hogy a pezsgővel és borral karöltve mindenkinek a sör ugrik be elsőként. Bevett szokás az is, hogy az adott hely megengedi azt, hogy minden alkohol bevitelre kerüljön a lakodalomba. Ez ugyanakkor nagyon ritka, bár kétségtelen, hogy úgy járunk a legjobban, ha minden italt magunk biztosítunk a vendégek számára. A vendéglátó egységek bevett szokás az, hogy egy féle alkoholos italt enged behozatalra. Javasoljuk, hogy legyen ez az egyik legnépszerűbb, amelyikből a legtöbb fog fogyni, vagyis a sör.
 5. Játszunk a bár nyitva tartásával
  Egy lakodalom sokáig tart – ezt mindenki tudja. Éppen ezért kiváló alkalom a költségek lefaragására, ha megkeressük azokat az alkalmakat, amikor bár olyan túlzottan nem hiányzik senkinek. Lehet ilyen a vacsoraidő, a menyasszonytánc, vagy egy hosszabb beszéd. Amikor nem feltétlenül szükséges, nyugodtan húzzuk le a rolót a bárpultnál, az üresjáratokban és a hajnalhasadáshoz közeledve persze maradhat nyitva.

Holnap jövünk a többi tippel, addig is érdemes észben tartani, hogy ha repülnie kell annak a bizonyos csokornak, akkor Szirák a legjobb választás!

23 Cheap Wedding Reception Food & Drink Menu Ideas on a Budget