Teleki-Degenfeld Kastélyszálló**** Szirák > Konferencia és rendezvényszervezés > Hibák, amik egy csapatépítő szervezésekor előfordulhatnak!
Hibák, amik egy csapatépítő szervezésekor előfordulhatnak!

Hibák, amik egy csapatépítő szervezésekor előfordulhatnak!

Rengeteg mindent kell figyelembe venni, amikor csapatépítőt szervezünk. Természetesen mindig az adott célnak megfelelően kell létrehozni az eseményt. Ha azt szeretnénk, hogy a tanulás jegyében teljen, akkor több tréninget kell beletenni. Ha az emberek közötti kapcsolat erősítése a cél, akkor több egymást megismerő, bizalmi játékot. Ha szimplán a szórakozás, akkor figyeljünk  nagyobb számú kötetlen program lehetőségére és ezt a listát lehet a végtelenségig folytatni, célnak megfelelően. Azonban vannak olyan szempontok, amit mindenképp érdemes szem előtt tartani, hogy meglegyen a tökéletes egyensúly a csapatépítésben szervezése közben.

Nincs előre betervezve

Fontos, hogy a csapatépítők legyenek megszervezve, beépítve az éves menetrendbe. Ne nyűgként tekintsünk rájuk, hanem egy sokszorosan megtérülő befektetésként. Ez nem csak akkor fontos, amikor munkanapra esik, hiszen akkor már előre kell dolgozni, hogy a csapatépítő miatt ne legyen probléma, de akkor is, ha esetleg a több napos esemény belelóg a munkavállaló szabadidejébe, hétvégéjébe. Ki az, aki szívesen elmegy egy kötelező eseményre, mikor egy kávézást tervezett szombatra a barátaival, vagy éppen egy szerda esti mozit? Jobb előre tudni, hogy mire készüljünk.

A csapatvezetők kivonják magukat a csapatépítőből

Beosztott-Felettes. Ez a felállás szinte lehetetlen, hogy egy vállalati struktúrában ne kerüljön elő. Ennek a szakadéknak a csökkentése számos eredményt hozhat a csapatba. A munkavállalók szívesebben mennek oda jelezni a problémákat felettesüknek, szívesebben dolgoznak együtt, a főnök is jobban tudja, hogyan kérje meg az alkalmazottat bizonyos feladatokra, anélkül, hogy sértődés vagy rossz szájíz lenne a vége. Az, ha a csapatvezető nem vesz részt a feladatokban, csak tovább mélyíti a szakadékot. Érzékelteti  csapat tagjával, hogy ő más, különb mint mindenki, a cég ketté van szakadva alkalmazottakra és felettesekre és a lojalitásban is problémákat okozhat. Nem jobb az, ha közösen érzi jól magát mindenki?

Megerőltető

Képzeld el, hogy elmegy egy 10-12 főből álló diverz csapat jól érezni magát, összekovácsolódni, és kiderül, hogy a földön kell kúszni, nehéz súlyokat pakolni, sziklát mászni és hasonlók. Na ez az, amit biztos legalább egy ember nagyon nem fog élvezni. Vagy nyűgös lesz, hogy nem akarja csinálni a feladatot, szimplán kivonja magát, vagy szeretne a csapathoz tartozni, nem szól és csinálja, de közben nem élvezi és rossz élményeket szerez. Jobb olyan feladatot választani, ami nem túlságosan megterhelő, illik több embertípushoz, és korosztályhoz. Ha csapatot építünk akkor ne szenvedjen senki 🙂 

Túlságosan kötött, nincs benne semmi lazaság, vagy átestünk a ló túloldalára és túl laza

Stresszes csapatépítőt felesleges szervezni. Arra ott vannak a dolgos mindennapok. Nem? Megéri figyelni arra, hogy egy csapatépítőn jól érezzék magukat a résztvevők és elfelejtsük egy pillanatra a munkahelyi teendőket. Amennyiben az egész csapatépítés azt jelenti, hogy szemináriumok, oktatások vannak, akkor simán nevezhetnénk továbbképzésnek, tréningnek is az eseményt, nem csapatépítőnek.

Azért ne essünk át a ló túloldalára sem, mivel a csapatépítő nem céges buli vagy sima buli. Rengeteg olyan esetről hallani, hogy a túlzott ivászat miatt valakinek eltört a keze, vagy esetleg más problémák léptek fel az eseményen. Legyen benne rendszer és móka is, úgy nagy baj nem lehet. 

Nincs utókövetése

A tréningek értékelését is beépítjük a további tréningbe. Hasznos volt-e, tanultunk-e újat, előrébb léptünk-e, mi a véleményünk? Ugyanez érvényes csapatépítésre is. Érdemes kérni utólagos véleményt, hiszen ezzel a későbbi rendezvények még jobbak lehetnek. Akár a csoportteljesítmény szisztematikus vizsgálata: az együttműködés hatékonyságának nyomon követése, vagy a konfliktusok/problémák csökkenésének tudatos szemmel tartása segít abban, hogy vizsgáljuk a hatékonyságot. Az anonim kérdőívet ajánljuk természetesen, mivel így ténylegesen a saját véleményüket mondják az emberek anélkül, hogy izgulnak a következményektől. Még ha csak 5 ember is vett részt az eseményen, az ő véleményük is segít abban, hogy valósabb képet kapjunk arról, mekkora sikerrel zárult a szervezett eseményünk?

+1 Nem elég hangsúlyozni ezt: Nincs célja a csapatépítésnek

Végül ne feledjük, egy élményprogram egyszerűen legyen élményprogram. Egyetlen célt tűzzünk ki a kollégák felé: szerezzenek csapatélményt. Ha a cél a pihenés, legyen pihentető a program. A cél már körülhatárol mindent és le is szűkíti a tevékenységeket. Minden más értékelés, mérés vagy irreleváns célok kitűzése kontraproduktív. Mi értelme bárminek célok nélkül?