Teleki-Degenfeld Kastélyszálló**** Szirák > Esküvőszervezés > Mi ma a fátyoldivat? – A nagy fátyolmustra 2017-2018
Mi ma a fátyoldivat? – A nagy fátyolmustra 2017-2018

Mi ma a fátyoldivat? – A nagy fátyolmustra 2017-2018

szirakadmin szirakadmin július 21, 2017 Esküvőszervezés

Ha egy kislányka arról mesél milyen menyasszony lesz “nagykorában”, akkor a fátyol, mint kötelező menyasszonyi kiegészítő mindig a felsorolás elején, kiemelt helyen szerepel. Ez nem csoda, hiszen a menyasszony szépségét, karakterét, gyenge és gyengédségét, légiességét és nem utolsósorban szépségét is hangsúlyozza a romantikus fátyol. De vajon honnan ered, mi a jelentése, és hogyan hordják 2017 menyasszonyai? Ennek jártunk utána.

Az ősi kultúrákban a menyasszony azért hordott fátylat, hogy az megvédje őt a veszélytől és gonosz szellemektől.
Az ókori görögöknél és rómaiaknál már gyakorlatiasabb okok szóltak a használata mellett, ugyanis az volt a szerepe, hogy a férj elől eltitkolják a menyasszony kinézetét… Mivel a házasságot a család intézte és szervezte, a férj egészen a házasságkötés pillanatáig nem láthatta menyasszonyát. Így próbálták meg elkerülni azt, hogy meghiúsuljon a házasságkötés, ha esetleg a férjnek nem tetszene a számára kiválasztott leány.

A 19. században a esküvői fátyol a szüzességet, tisztaságot, ártatlanságot és szerénységet szimbolizálta. Az a nézet élt, hogy rossz szerencsét hoz, ha a férj a házasságkötés előtt meglátja a menyasszonyt. Így a menyasszony lefátyolozott arccal és fejjel lépett a házasságba: az egész ceremónia alatt lefátyolozva is maradt, míg a ceremónia végén vagy a menyasszony édesapja felemelte a lánya arcáról a fátylat, és átadta a férjnek, vagy maga a vőlegény fedte fel menyasszonya arcát, s megcsókolta azt. A fátyol felemelése sokáig annak a szimbóluma volt, hogy a férj birtokba veszi a feleségét. A másodjára, harmadjára házasodó asszonyok pedig értelemszerűen már nem hordhattak esküvőiken fátylat.

A fátyolviselés hagyománya még napjainkban is él, bár már korántsem szimbolizálja a szüzességet és ártatlanságot: sokkal inkább kiegészítőként, egy ékes fejdíszként szolgál.
Legtöbbször pedig már a fátyol felemelése sem a férj vagy édeasapa dolga, hanem a menyasszony magát fedi fel az arcát, ezzel is jelképezve azt, hogy egyenrangú fél a házasságban.

Ma már a fátyolnak a modern esküvőkön kevésbé van szimbolikus jelentése, inkább függ a választás a ruhától és az ara személyiségétől. Sokan ragaszkodnak a hajba betűzött, csak a kontyon viselt változathoz, többen, mint ahányan az arcot elfedő típust választják. Ugyanakkor a régi korok menyasszonyi divatjának új térhódításával, egyre több menyasszony választja az utóbbit, az arcot is elfedő rusztikusabb változatokat.

Igen népszerű a hosszú, hagyományos textúrájú vagy csipkés fátyol, de gyakori, hogy egy térd alatt végződő ruhához, rövid fátylat vagy fátylas tokkalapot, vagy hálós fejdíszt választanak a leendő feleségek. Utóbbiaknak hatalmas kultúrája van a briteknél, és a franciáknál, hiszen egy egy rövid fátylat, vagy hálót tokkalapra rögzítve, nem csak esküvőre vesz fel egy hölgy, hanem temetésre, keresztelőre, vagy nagyobb protokolláris eseményre is akár. Magyarországon számos exkluzív fejdísz és egyedi kalapkészítő van, egyik leghíresebb menyasszonyi fejfedőket, fátylas kiegészítőket készítő mesterünk Bara Marianne fejdísz és kalapkészítő, aki egyenesen a menyasszonyok saját személyiségére tervezi meg az egyedi fejfedőket.

Elsősorban a rusztikus ruhák kedvelői választanak előszeretettel látványos fátylat, fejdíszt a menyasszonyi ruhához, egyre nagyobb divatja van ennek itthon is. A közösségi média térhódításával a nemzetközi trendek szépen találkoznak a hazai menyasszonyi közízléssel is. Míg a kétezres évek elején a menyasszonyok szinte csak hagyományos, hófehér vállig érő vagy hátközépig érő fátylat választottak, és maximum tiarát, ma újra divat a földig érő fátyol és az extrém, látványos fejdíszek, illetve meglepően kurta fátylak is, nem ritkán ekrü, elefántcsont és tört fehér színekben.

Sokan visszanyúlnak a nagymamáik idejébe, és a századfordulós, illetve húszas, harmincas évek menyasszonyi divatját veszik elő, de az elmúlt három évben rendkívül menő lett a hippi vagy természetközelien hipszter és a rockabilly stílus is a menyasszonyi divatban, ahol a legváltozatosabb virágkoszorúval vagy egyéb díszekkel kombinált fátylak a jellemzőek. De az abszolút divat idén az egyenesebb szabású hiper csipkés menyasszonyi öltözék, eltűnőben vannak a szoknya abroncsok és a kontyba hagyományosan beletűzött fátylak, ha látunk is ilyesmit, biztosan kombinálva van virággal, vagy más fajta fejdísszel és nagyon gyakori a leengedett haj, ami korábban erkölcsi és vallási okokból elképzelhetetlen lett volna. Sokan már eleve a leengedett hajukra komponáltatják a fátylat, koszorút vagy fejdíszt.

Bár vannak ma is népszerűbb fajták, a választást mindig az határozza meg, ha fátyolban gondolkodunk, hogy milyen az arcunk, a ruhánk és a személyiségünk. Mert ami jól áll egy vagány menyasszonynak, nem biztos, hogy előnyös szerényebb menyasszonytársának. A menyasszonyi ruhaszalonokban eleve rengeteg fátyolfajtából választhatunk, amiben megfelelő tanácsokkal is ellátnak bennünket, de sokan az egyedi megoldásokat részesítik előnyben és a ruhához készíttetik a fátylat. Ennek sokszor az is az oka, hogy a menyasszony szeretné eltenni emlékbe a fátylát.

Summa summarum, bárhogy is válasszunk, mindig az legyen az első, amit kipróbálunk egy fátyol feltűzésénél, hogy királylánynak érezzük e magunkat a fátyolban, vagy szorongó letakart kényszer arának, ha az előbbit, akkor jól választottunk! Egy biztos, hogy a menyasszonyi fátyol, akárcsak a farmer, sosem megy ki a divatból!

 

Forrás és inspirácio: mennyegzotervezo.hu

Képek: Pinterest