A lovaglás alapjai

A lovaglás alapjai

szirakadmin szirakadmin január 6, 2017 Hobbi és sport

A lovaglás elsajátítását sokan nehéz műfajnak gondolják, hiszen minél idősebb az ember annál inkább félve viszonyul a nemes állatokhoz. Ennek azonban nem kell így lennie, mindent el lehet sajátítani legyen szó gyerekekről vagy felnőttekről, csak akarat kérdése. Hogy meghozzuk a kedved készítettünk egy összeállítást, hogy tanulás közben mire kell odafigyelni.

A lovak szeretete már ősidők óta körbe veszi az embert, és mondhatni, hogy holtverseny alakult ki a ló és a kutya között az ember legjobb barátja címért. Az, hogy ki hogyan látja ezt a témát, mindenki döntse el maga. Azt viszont mindenki tudja, hogy a ló hűséges és megfelelő idomítással bármit megtanulhatnak. A kicsiknek azért jó, ha minél korábban elkezdik a lovaglást, mert az életben sokkal könnyebb lesz majd. Először is nem lesz problémájuk a testtartásukkal, ami a fiatalok körében egyre nagyobb kellemetlenségnek számít, másodszor megtanulja a fegyelmet elég korán, az állatok iránt való tiszteletet és szeretetet, másrészt a sport és a szabad levegőn való mozgás előnyeit.

Azonban itt felvetődik a kérdés, hogy ha a gyerekekre ilyen jó hatással van a lovaglás, akkor a felnőtteknek van-e még értelme? A válaszunk az, hogy igen, mert mindegy, hogy milyen korban kezdjük a lényeg, hogy jól érezzük magunkat.

A felnőtteknél nagyon fontos a türelem, mert az egyik legnagyobb hátrányunk az, hogy nem állunk le és élvezzük a pillanatot. A lovaglás megtanít erre és lehetőséget adunk magunknak is, hogy kiszellőztessük a fejünket és átgondoljuk a legfontosabbakat.

Most, hogy megnyugtattunk mindenkit, hogy van értelme még 30-on túl is megtanulni lovagolni, jöhetnek az alapok:

Lépés

Amikor a ló csak lépdel, akkor vehetjük át mi is a mozgását. Érezzük, ahogyan lassan de biztosan haladunk előre. Ilyenkor szokik össze a lovas és a ló is. A lényeg, hogy a ló nyakát ne akadályozzuk semmiben, mert szüksége van arra, hogy mozgassa a fejét és mint minden négylábú állat ezzel egyensúlyoz.

Ügetés

Ha már eljutottunk az összhangig, jöhet egy magasabb szint, az ügetés. Mivel ez sokkal gyorsabb mozgás a lovasnak is vigyáznia kell, hogy le ne essen, mert akkor nagyon megsérülhet. Itt megkülönböztetünk három féle ügetést: tanügetés, könnyű ügetés, két pontos könnyített ülés. Az elsőnél a lovas lábszára nem feszül túlságosan a ló oldalához, míg a másodiknál már jobban szorítja és minden második ütemre kiemelkedik. Az utolsónál pedig, a lovas áll a nyeregben és a teste ilyenkor előrébb kerül. Minden visszahuppanáskor ügyelj arra, hogy finom történjen. A ló szájánál ne húzzuk túl erősen a gyeplőt, hagyjunk a fejének szabad mozgást.

Vágta

Az utolsó pontunk, amelyre valószínűleg mindenki várt, hiszen a filmekben annyiszor láttuk és csodáltuk. A mozgás hasonló lesz mint a könnyű ügetésnél, tehát ugyanúgy ügyelni kell mindenre, csak a ló lesz gyorsabb, ami valamilyen szinten stabilitást követel. Visszaüléskor vigyázzunk, hogy ne pattogjunk ki mert azzal csak a lovat sérthetjük fel!

Mielőtt nekivágnánk és felpattannánk a lóra, válasszuk ki azt, amelyik arra lett idomítva, hogy kezdőket visz a hátán, így nem kell attól tartania, hogy megmakacsolja magát. Először ismerkedjünk meg vele, simogassuk meg etessük meg, mondjuk egy pár jó szót állatnak és akkor elfogad bennünket. Mindenképpen szerezzük be a megfelelő öltözéket és védelmet és a tevékenységre, mert előfordulhatnak sérülések és valljuk be egy edzőcipő nem a legmegfelelőbb lovagló ruházat.

Reméljük elnyerte a tetszésedet és szeretnéd kipróbálni a családoddal a lovaglást a friss levegőn. Ha úgy döntöttél, hogy itt az ideje, hogy kipróbáld magad, akkor Szirákon erre van lehetőséged.

Gyere el Te is kastélyszállónkba, és pihend ki a fáradalmakat! További információkat a szolgáltatások menüpontunkban megtalálsz!