Home / Konferencia és rendezvényszervezés / A csapatépítés mikéntje – csináld tökéletesen
A csapatépítés mikéntje – csináld tökéletesen

A csapatépítés mikéntje – csináld tökéletesen

A csapatépítés körülbelül 50 éves múltra tekint vissza, eredetileg azt a célt szolgálta, hogy segítse a kapcsolatépítést és a személyközi interakciókat hatékonyabbá tegye. Ahogy egyre inkább elterjedt a vállalatok életében, olyan célok kerültek előtérbe, mint az eredmények elérése, összehangolódás a célokkal, hatékonyabb feladatvégzés.

Lényeges az is, hogy a csapatépítésnek legyen egy specifikus oka és célja. Minél inkább mérhetőek ezek a célok, annál jobb helyzetben vagyunk, mert a csapatépítés hatékonysága is mérhetőbb lesz.

Milyen tényezők alapján lehet értékelni egy csapatépítő programot?

A legelterjedtebb mérési eszköz, hogy jól érezték-e magukat a résztvevők. Természetesen nem elhanyagolható szempont, de nem feltétlen mutatja a hatékonyságot. Általában igaz tréningértékeléskor, hogy résztvevői oldalról mérlegeljük, tanultunk-e valami újat, valamit, amit a hétköznapokban is tudunk hasznosítani. Igaz ez a csapatépítésre is, azon kívül, hogy szórakoztató, fontos, hogy valami gyakorlatban is alkalmazható tudást adjon. A csapatépítés esetében fontos a hatás, vagyis, hogy milyen hatása volt a tréningnek a csapatra, sugall-e bármiféle változtatásra. Végül, de nem utolsósorban az eredményesség, ami kulcsfontosságú értékelési szempont, vagyis jobb lesz-e a csoportteljesítmény a tréning következtében.

A csapatépítés hozadékai

A csapatépítés fő eredménye, hogy a csapattagok jobban dolgoznak együtt és nő az eredményesség. Négy fő tényezőt kell figyelembe venni annak meghatározására, hogy valójában csapatépítést végzünk-e vagy sem. A csapatteljesítmény növekedése az első meghatározó tényező. Minden csapatnak szüksége van egy világos leírásra arról, mi is az ő célja, küldetése. Minden csapat egyedi kihívásokkal néz szembe, ez az egyediség teszi őket egy csapattá. Még a hasonló csapatoknak is szüksége van specifikus célokra, olyan célokra, amelyek csak az adott csapatra jellemzők.

Három alaptényező van, amely egy csapatot meghatároz: a közös vágyak, a specifikus célok és a világos szabályok. Ezek a szabályok arra vonatkoznak, miként is dolgozik együtt a csapat, hogyan hoznak döntéseket, oldanak meg problémákat, hogyan osztanak meg információkat. A csapatoknak szükségük van olyan kompetenciákra is a hatékony működéshez mint például kommunikáció vagy a döntési képesség. Fontos mindemellett, hogy a csapat teljesítménye mérhető legyen, hogy képes legyen mind egyénileg, mind kollektíve kihozni magából a legtöbbet.

A csapatépítés további hozadékai lehetnek, hogy nő a produktivitás, a felelősségvállalás, valamint a motiváció; jobb lesz a munkakörnyezet, gyorsabb lesz a válaszkészség és kreatívabb, innovatívabb problémamegoldást várhatunk a csapattagoktól. Mindemellett javulnak az interperszonális kapcsolatok és a kommunikáció is.

Szakadjatok ki a megszokott környezetetekből!

Számos oka lehet annak, ha egy vállalat csapatépítést szeretne szervezni. A megfelelő helyszín megtalálásának óriási jelentősége van, hiszen ezen is múlik, hogy sikerül-e a munkatársakból igazi, csapatot kovácsolni, akik bármilyen problémát meg tudnak oldani a későbbiekben. Töltsétek együtt a szabadidőtöket egy különleges helyen, távol a város zajától, festői környezetben, Szirákon. Az igazi átalakulás csak egy, a megszokottól távoli, nyugodt környezetben jöhet létre.

Építsetek vidéken egy ütős csapatot!

Téged is érdekel a céges rendezvényszervezés, de nem tudod, hogyan állj neki? Kövess minket a Kastélyszálló Facebook oldalán, és számos információt megtudhatsz arról, miért is érdemes hozzánk szervezni az eseményt!