Gasztronómia és Szirák – a legjobb fogások
Annak rendje és módja szerint, ezen a hétvégén is érkezik a szokásos blogpáros. Ma fellapozzuk a sziráki kastély étlapját és nagy adag szubjektivitással összeállítjuk azt a listát, amely a három legjobb fogásból áll. Egyetérteni nem, megkóstolni kötelező.
A gasztronómia szerelmesei és a kastély éttermét megjárt emberek tudhatják, hogy a minőségi alapanyagoknak és a szakértelemmel elkészített ételeknek különös varázsa van Szirákon. Az autentikus magyar fogások, a lazac és a penne tárja elénk a világ konyháinak egyvelegét, az egyedüli negatívum az étteremben így nem más, mint a bőség zavara.
Íme, a három kedvenc fogás.
- Zöldséges penne vodkával, füstölt lazaccal
A hal, megosztó étek. Az emberek többsége vagy kifejezetten elzárkózik a fogyasztása elől, vagy ezt enné napi szinten, ha tehetné. Az előbbi kategóriába tartozókat sokan próbálják meggyőzni arról, hogy a hal nem pusztán egészséges, de az egyik legegészségesebb élelmiszer is. A leginkább gyakori kifogás a halakkal szemben az, hogy túlságosan karakteres utóízük van, ráadásul sokan a szálkákkal sem szeretnek bajlódni. Nos, van egy jó hírünk. A lazacot a halak királyának tartják, íze már-már egy minőségi húséra emlékeztet. A gyönyörű rózsaszín szín mögött olyan ízzel találkozhatsz, amellyel nem teszed ezt minden nap. Szirákon, a lazacot friss zöldségekkel bolondítják a konyhán, ráadásul az olasz gasztronómia alapköve, a penne hamisítatlan gasztronómiai élménnyé varázsolja az esti fő fogást. A vodkával nyakon öntött ételnek elegáns pikantériát kölcsönöz az orosz nedű, de jobban tesszük, ha autóba már nem ülünk, amennyiben ez lesz a vacsoránk.
Az elkészítési mód természetesen a kastély titka, de ha beindultak az ízlelőbimbók, akkor a következő alapanyagokat kell beszerezni, ha otthon szeretnénk elkészíteni a fogást.
- Lazac,
- Egy csipetnyi só, bors és petrezselyem,
- Vodka,
- Penne.
Az arányok és a mennyiség, a fantáziákra van bízva.
- Szarvaspaprikás
A vadászat és a gasztronómia, két egymással szorosan összefüggő jelenség. Mivel Szirákon mind a két tevékenység virágzik, ezért a két dolog összefűzéséből egy felejthetetlen fogás jöhet létre.
Mi az átkötés?
Nem más, mint a szarvashús.
A szarvasok vadászati ideje szeptember elején kezdődik, majd október végén ér véget. Következésképpen, a kastély éttermében a legfrissebb szarvashúst kaphatjuk a tányérunkra, ha még november elején ellátogatunk az északi vidékre.
Az kastély éttermének specialitása a szarvaspaprikás. A jó magyar konyha fűszerezési szokásait szem előtt tartva a szarvas, valamint az autentikus paprika remekül megférnek egymás mellett a tányérokon. A fogás elkészítése nagy szakértelmet és rutint igényel, így ennél az ételnél, most a hozzávalóktól, valamint a vörösborral való megbolondítás hogyanjának felsorolásától eltekintenénk. A legjobb, amit tehetünk az, ha a sziráki kastélyban kóstoljuk meg. Nem lehet csalódni a fogásban.
- Göcseji zsiványpecsenye
Listánk utolsó helyén a göcseji zsiványpecsenye áll.
Költői kérdésként vetődik fel, hogy hogyan is kötődik egy zalai tájegység Észak-Magyarország gasztronómiájához. A kérdésre ugyan nem adható egyértelmű válasz, de nem is nagyon bánjuk. A tradicionális magyar fogás, aki nem próbálja ki, annak viszont lehet oka a búslakodásra.
A sertéskaraj, a magyar konyha egyik koronázatlan királya. A zsiványpecsenye göcseji elkészítési módjának savát-borsát a tört fokhagymával való játék, valamint a kolbász adják meg. Mint minden egyes ételnek, így a zsiványpecsenyének is rendkívül sokféle elkészítési módja létezik. Gyanítjuk, hogy a poszt végére még az is farkaséhséggel küzd, aki éppen most evett egy kiadós adagot. Az éhség csillapításának legjobb helyszíne, vitathatatlanul a sziráki kastély.
Élje át nálunk a gasztonómia csodáit!