Teleki-Degenfeld Kastélyszálló**** Szirák > Érdekességek > Sziráki bortúra – fedezd fel a térség borait, borkülönlegességeit
Sziráki bortúra – fedezd fel a térség borait, borkülönlegességeit

Sziráki bortúra – fedezd fel a térség borait, borkülönlegességeit

Magyarország köztudottan gazdag dús borvidékekben is, és kevesen tudják, hogy Nógrád megyében is vannak rendkívül jó borok. A Mátrai Borvidék ugyanis igen közel esik Szirákhoz, ez ugyanis települések szintjén Hatvantól Domoszlóig terjed, ugyanakkor a környéken lévő Pásztó és Szendehely is bővelkedik nagyszerű borokban. 

Jellemző a vidékre, hogy a Mátra védettséget biztosít az északi szelektől, viszont a csapadék nagy részét is felfogja, így különösen jó mikroklíma alakult ki.
Talaja változatos, pannonagyagra, margára, löszre, andezitra, riolittufára képződött barna erdőtalaj, fekete nyiroktalaj, barnaföld jellemzi, mészben többnyire szegény a talaj.

A borvidék területe: 33000 Ha (ebből 24000 Ha I. osztályú). A szőlővel betelepített terület: kb. 6000 Ha A borvidék területe: 33000 Ha (ebből 24000 Ha I. osztályú). A szőlővel betelepített terület: kb. 6000 Ha

 

A borvidék története 

A tatárjárás után a lakott települések és a városok újjáépítéséhez sok fára volt szükség, így megindult a fakitermelés, és az üresen maradt területeket pedig szőlővel telepítették be.Így a XIII. században nagyarányú szőlőtelepítés indul meg, és a XIV. századra már jelentős borkereskedelem jellemzi a vidéket. A török elfoglalták Gyöngyöst, aminek az oka, hogy a hatvani bég dézsmabort tudjon behajtani, de a magyarok is adót vetettek ki a Gyöngyösiekre, ami egy elég komoly visszafejlődést eredményezett. A török uralom után a vidék Rákóczit támogatta, és a szabadságharc után a szőlőtulajdonosok is jobbágysorba kerültek. Az új szőlőbirtokosok a fejlesztésekkel nem törődtek, és a szőlőkultúra nem tudott kibontakozni, majd Mária Terézia vámrendeletei tovább nehezítették a vidék borkereskedelmét. A XVIII. században újbóli nagyobb szőlőtelepítés voltak, majd a filoxéra ezt a borvidéket sem kímélte.Jelenleg a Mátrai Borvidék adja az ország szőlő-bor exportjának a 40%-át.

 

Mátrai borok

A Kárpátok óvja a borvidéket a szélsőséges zord időjárásoktól, és a Mátra hegység déli lejtőin pedig sok napsugárzás éri a szőlőt. Az itt termelt borok a friss, virág és gyümölcs illatukról híresek.A szőlőfajták közül az olaszrizling, leányka, muscat ottonel, szürkebarát, sauvignon blanc és chardonnay kiemelkedő. Mostanában pedig nem ritka az sem, hogy markáns vörös fajták is megjelentek a régióban, Pásztón például több igényes, szép vörös cuvé-vel is találkozhatunk, illetve egyre inkbb megjelennek az egyre kerekebb Cabernet franc-ok is. Érdemes például felfedezni a pásztói Pite Pincészet borkínálatát, ahol megtalálhatóak a jellegzetes mátrai fajták, illetve találkozhatunk az előbb említett vörösekkel is.

A Sziráki Kastély gazdag tájjelegű borkínálattal rendelkezik,  a Kastély pinceéttermében kiváló sommelier-k foglalkoznak azzal, hogy a vendégek poharába a legkiválóbb hazai minőségű nedűk kerüljenek.

 

A Kastély éttermében található egykori pincéből kialakított privát éttermi helyiség, kifejezetten alkalmas szűkkörű családi események, meghitt romantikus vacsorák, vagy céges és csapatépítő borvacsorák megtartására. A különeső pinceétterem mellett privát wellness részleg és várja a kikapcsolódni vágyókat.

 

Tartsa nálunk születésnapját, eljegyzési bankettjét, vagy évfordulóját céges rendezvényét és ismerkedjen meg a térség kiváló boraival. Ala Carte vacsoráink pedig a jó borokhoz, a hét mindennapján várják a vendégeket!

 

Tudjon meg többet éttermi kínálatunkról, foglaljon asztalt és pillantson rá étlapunkra, itallapunkra online.