Home / Vadászat / Vadászati módszer – kotorékozás
Vadászati módszer – kotorékozás

Vadászati módszer – kotorékozás

szirakadmin szirakadmin január 21, 2017 Vadászat

Mai bejegyzésünkben egy különleges vadászati módszer bemutatásra kerül előtérbe. Már korábbi cikkeinkben volt róla szó, hogy lehetetlenség segítség nélkül vadászni, ha kisebb állatokra lövünk.

A kotorékozás egy speciális vadászati módszer, amelyre külön vadászkutyákat tenyésztenek. Ennek a lényege, hogy azokat a fajokat, amelyek a föld alatt élnek és a vadász nem fér be hozzá, segítségre van szüksége. Egyrészt segít felkutatni és kiugrasztani őket az odúkból vagy a föld alatti harcokban is részt vehet. Itt nagyon fontos a vezetővel való kommunikálás, mert a kutyában is megvannak a vadász ösztönök, amely ilyen esetekben elfajulhat.

A jelentősebb fajták a kotorékvadászatban, a terrierek és a tacskók. Közülük is a sima, és drótszőrű foxtrerrier, jagd terrier és wels terrier.

Ezek a kis apróságok a kotorékvadászat specialistái, de a föld alatti térben sem vallanak szégyent. Nemcsak kis- de nagyvadakra is bevethetjük őket, de szóba jöhet vízi vadászat, vaddisznó egyéni és társas vadászatára, és persze nem felejthetjük ki a sebzett vad utáni keresést. Ezek természetesen igen magas intelligenciát igényelnek.

A két módszer a kotorék és a föld felszínén történő vadászat eltér egymástól, tehát más-más kiképzés szükséges.

A fegyelem mindig fontos!

A föld alatti munkához már kölyökkorban elkezdődik a kiképzés. A tanulás színhelyét műkotoréknak nevezzük. Régen sokkal nagyobb hangsúlyt fektettek a kicsinyek kinevelésére. A szuka már a kotorékban ellett és a kölykök sötétben a felszín alatt nevelkednek. Csak akkor mehettek a felszínre, amikor már tudtak járni és a lyukakon keresztül térhettek fel a külvilágba. Így természetes viselkedési forma alakult ki.

Ahhoz, hogy megfelelő kutyákat válasszunk ki, szükségünk van néhány viselkedés formára:

  • bátorság
  • kitartás
  • fogósság
  • apport készség

Ezek a tulajdonságok öröklődőek és a későbbiekben fejleszthetőek.

Műkotorék

A feladata, hogy a kutya hozzászokjon a föld alatti léthez és mozgáshoz és környezethez. Amikor a kutya lemegy a kotorékba, kell hogy folyamatosan kapcsolatban maradjon a gazdájával, ezért a csaholás elengedhetetlen. Az előhozó képességét is lehet fejleszteni, hogy mikor megtalálja a lelőtt állatot, akkor ki tudja hozni, úgy hogy minél kevesebb kárt tegyen benne.

Ha már elég tapasztalt, akkor jöhet a harci helyzetekre való felkészítés. Itt elsősorban arra kell koncentrálni, hogy az elején ne sérüljön a kutya egója, hiszen minél magabiztosabb annál jobban fog teljesíteni. Az elvárásoknak megfelelően pedig ki lehet vinni majd a szabadba, hogy élesben is kipróbálja magát.

Aki úgy érzi a vadászat egyedül unalmas és vágyik maga mellé valakire, azoknak ajánljuk, hogy egy hű társsal vágjanak neki az erdőnek.

Ha érdekesnek találtad a bejegyzést, akkor látogass el vadászat aloldalunkra,
ahol bővebb információval szolgálhatunk.