Home / Vadászat / A vadász legjobb barátja: az agár
A vadász legjobb barátja: az agár

A vadász legjobb barátja: az agár

szirakadmin szirakadmin február 4, 2017 Vadászat

Sokan rajonganak a vadászatért, így sokaknak társuk is van a tevékenység során. A vadász számára nagy segítség lehet egy kutya, hiszen elképzelhető, hogy nélkülük nem kaparinthatná meg a kiszemelt zsákmányát. Közülük is talán az agár a legalkalmasabb a feladatra.

Lássuk, miért gondoljuk így!

Az agár a lőfegyverek megjelenése előtt rendkívül értékes segítségnek bizonyult a vadak elejtésében. Értéküket, fontosságukat mi sem bizonyítja jobban, hogy minden nemzet igyekezett kitenyészteni saját agárfajtáját, melynek az adott földrajzi, éghajlati, domborzati viszonyai között leginkább hasznát vette a vadászat során.

Egyes elméletek szerint a magyar agarakat a honfoglaló magyarok hozták magukkal a Kárpát-medencébe, de vannak, akik szerint ez nem így történt. Mindenestre hosszú időn keresztül elhanyagolt és mellőzött fajta volt az agár, és csak egy Mátyás királyról szóló film forgatás hívta fel rá újra a figyelmet. A kihaltnak vélt magyar agarat Szigethy Kálmán, a gödöllői filmtelep vezetője Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében fedezte fel, ahol vásárolt is egy kant és egy szukát. Ez a két kutya, illetőleg utódjaik alapozták meg a magyar agár újkori tenyészetét.

Az agár ősi vadászkutyafajta. Testhossza valamivel több, mint magassága. Körülbelül 65-70 cm magara nő, feje ék alakú, füle kicsi. Erős, izmos, karcsú állat. Nyílt természetű, kissé tartózkodó, értelmes kutya. Kevésbé igényes, rendkívül szívós állat.

Tévhit az is, hogy a magyar agarak eredendően gyenge szaglással rendelkeznek. Vadászat közben  nem elsősorban szaglásukra hagyatkoznak, ám ettől függetlenül nagyon eredményesen keresnek vadat orruk segítségével. A vadász társának tekintjük őket, hiszen hosszú, izmos lábuk, és mély mellkasuk lehetővé teszik, hogy hosszú távon kövessék a vadat.

Az agár nagyobb távolságból is képes, mértani pontossággal lecsapni a kiszemelt áldozatra.

Ezeknek a kutyáknak a vadászati stílusa egyértelműen a látáson és gyorsaságon alapul. A másodperc töredéke alatt bemérik a felpattanó áldozatot, majd robbanórajtot vesznek és eszeveszett tempóban üldözni kezdik. Csúcssebességük lélegzetelállító, elérheti a 70-80 km/h-t, mellyel az állatvilág harmadik leggyorsabb szárazföldi állataiként tartják őket számon.

Amennyiben rendelkezel vadászengedéllyel, és pihenésed során vadásznál, lehetőséget biztosítunk a sportág művelésére a Cserhát és Mátra területén. A környékbeli erdőkben rengeteg vad él, ennek köszönhetően megoldható a csoportos vadászat vagy a cserkelés is.

Töltsd el a Teleki-Degenfeld Kastélyszállóban szabadságod, és hódolj szenvedélyednek. További érdekességekért kövess minket a szálló Facebook oldalán!