Home / Érdekességek / Téli finomságok – I. rész
Téli finomságok –  I. rész

Téli finomságok – I. rész

szirakadmin szirakadmin december 2, 2017 Érdekességek

Egy újabb hétvége, újabb két részes blogsorozat. Ma és holnap összeszedünk pár dolgot, amely szem-szájnak ingere a hideg, borongós téli időszakban. Pár tipp arról, hogy melyik ételek esnek a legjobban a december – január – február időszámításban, valamint arról, hogy a harapnivalók mellé milyen forró finomság dukál.

A mai nap, az ételeké. A leghidegebb évszakban kell az energia, így javaslataink fő vezérelve az egészséges táplálkozás.

Leves

téli finomságok 1

Magyaráznunk sem kell, hogy miért előnyös a levesek fogyasztása a nyári időszakban. A nagymama örök érvényű igazsága, hogy egy kis melegnek mindig kell lennie a gyomorban. Nagy igazság, ráadásul, ha az a bizonyos meleg étel még folyadék is, a lehető legjobbat tesszük szervezetünkkel. Teljesen mindegy, hogy egy friss zöldséglevesről, vagy egy krémlevesről van szó, minden egyes falattal hozzájárulhatunk a téli energia elősegítéséhez. Ha tehetjük, a gyümölcslevest kerüljük, tekintve, hogy nincs szezonja, ráadásul cukros és hideg is. Mindig maradjunk a klasszikus, forró leveseknél, ha beköszönt a tél.

Brokkoli

Három indok a brokkoli mellett röviden: A, B, C. Kicsit hosszabban kifejtve, a fára hasonlító zöldség tele van az előbb felsorolt vitaminokkal, ráadásul a komoly betegségek megelőző ellenszereként is kiváló tápértékkel bír. Serkenti az emésztést, amely anyagcsere szempontjából kifejezetten előnyös. Hab a tortán, hogy a várandós korszakban is kifejezetten hasznos étek a brokkoli, babavédő hatása miatt.

Hal

téli finomságok 2

A karácsony egyik leginkább jellegzetes eledele nem más, mint a hal. A halból készült fogásokat sokféleképpen el lehet készíteni, ám visszacsatolva a listánk első ajánlatára, a Halászlé kifejezetten jó téli, mi több, jó karácsonyi fogásnak bizonyulhat. A hal továbbá időtlenül kiváló fogás a diéták, fogyókúrák alatt, alakunk és egészségünk szempontjából is, csak előnyt kovácsolhatunk abból, ha a tengeri herkentyűket fogyasztjuk. Nyáron, pedig jöhetnek a balatoni falatok!

A fent említett dolgok mellett, egy kis kiegészítés: a karácsonyi időszakban hajlamosak vagyunk rájárni a bejglire, szaloncukorra és egyéb nyalánkságokra. Ezzel nincs is semmi baj, hiszen a nagy hidegben és a szeretet ünnepén mindenkitől bocsánatos bűn, ha kicsit kényezteti magát és még inkább édessé próbálja tenni az ünnepeket. Az édes ízhatást próbáljuk meg mérsékelni, és a csokoládék, cukrok helyett gyümölcsöt is fogyasztani.

oranje

Mert annál szebb nincs is, mint amikor a radiátorra tett narancshéj illata belengi a nappalit.

Holnap továbbgondoljuk a karácsonyi finomságokat és jövünk a második résszel a blogon.