Home / Érdekességek / Szódagyártás: Szirák különlegessége
Szódagyártás: Szirák különlegessége

Szódagyártás: Szirák különlegessége

szirakadmin szirakadmin február 25, 2017 Érdekességek

A szódagyártás története Szirákon is érdekes. A településen erre akkor került sor, amikor már nem helyben fejlesztették a széndioxidot, hanem gázpalackból nyerték ki, hiszen ekkor kézzel is könnyen kezelhető, egyszerű gépeket fejlesztettek ki a szódavíz előállítására.

Hogyan állítják elő a szódavizet?

A szódavíz úgy készül, hogy a vízbe nagy nyomáson széndioxidot juttatnak, amelyből a vízzel egyesülve egy gyenge sav, szénsav képződik. Ennek hatására a víz savas kémhatású lesz, ez adja az ízét. Pohárba kitöltve, levegővel érintkezve és egyensúlyra törekedve a vízben oldott széndioxid buborékok formájában távozik. Ez adja a víz pezsgését.

Bizonyos ásványvizekben a jelenség természetesen is előfordul, de már a 18. században sikerült mesterségesen is szódavizet előállítani. A hazai szódagyártás úttörője Jedlik Ányos volt, aki természettudósként, győri bencés szerzetesként élte életét. 1828-29-től kezdve foglalkozott a mesterséges savanyúvíz előállításának és gyártásának problémájával.

Sikerült viszonylag egyszerű, olcsó eljárásokat kidolgoznia a szándioxid fejlesztésére és megfelelő koncentrációban vízbe való beoldására, valamint rájött, hogy ha a palackba töltés a mindannyiunk által ismert módon, a palack aljára nyúló csövön keresztül történik, akkor a gáz szökéséből származó veszteséget is minimalizálni lehet.

Miért érdekes ez Szirák szempontjából?

A kézzel is könnyen kezelhető széndioxid gyártására alkalmas készülékek közül egyet szerzett be a Krausz család a 20. század elején Szirákon, és ezt használták majdnem a század végén Illés Pálék a sziráki szódagyártásban. Az üvegek minősége is fontos volt, sokáig fehér vagy kék, vastagüvegből készült palackokat használtak, csak a későbbiek során tértek át a műanyag palackokra. Krauszék nem csak gyártották, hanem használták is a szódavizet.

Gyere el Te is kastélyszállónkba, és töltsd nálunk szabadságod és ismerd meg a környék történelmét! Kövesd a Teleki-Degenfeld Kastélyszálló Facebook oldalát!