Teleki-Degenfeld Kastélyszálló**** Szirák > Érdekességek > Sziráki érdekesség: történet a kivarró üzemről
Sziráki érdekesség: történet a kivarró üzemről

Sziráki érdekesség: történet a kivarró üzemről

szirakadmin szirakadmin február 5, 2017 Érdekességek

Sok érdekes történet olvasható Szirákról, ahol Kastélyszállónk is áll. Ezek közül most a kivarró üzemmel kapcsolatos mondákat meséljük el, hiszen ez a hely is szerves része a mai falu történelemének.

Lássuk, miért olyan fontos ez az érdekesség a településnek!

A sziráki vállalkozást hivatalosan Hazai Fésűsfonó Műstoppoló Üzeme néven ismerhették a korabeli lakosok. A helyi ??FÉSZ felügyelete alatt alakult, 1971. február 15-én, közel 46 éve. Hajdan a Kaszay kiskastélyban működött, viszonylag nagy létszámmal. A dolgozók kezdetben komoly kiképzést kaptak, meg kellett jegyezniük, hogy a műstoppolás valódi művészet. Ha manapság keresel olyan szakembert, aki vállalkozik a feladatra és rendesen el is végzi azt, nehezen találsz majd.

??ltalában a budapesti gyárból szállították oda a javítani kívánt, hosszú hibás szöveteket, amelyeket Szirákon kézzel stoppoltak meg. A dolgozókat 3 hónap alatt tanították be. A munka során mindenki kapott egy-egy hibás véget, amelyen elkezdhetett dolgozni. A problémás anyagon először a szövőnők által megkötött csomókat kellett szétszedni, majd a szálhiányokat kellett pótolni stoppolással vagy ha hiányzott egy rész az anyagból, akkor fészekvarrással lehetett kijavítani azt. Végül átnézték a javításokat és noppolással, a szöszök leszedésével fejezték be a műveletet.

A fő székhely a Kaszay ház volt, de más épületekben, mint például a régi vanyarci malomban is dolgoztak a noppolók és bedolgozók. A szirákiakon kívül jártak munkások az üzembe Bujákról, Palotásról, Egyházasdengelegről és Héhalomból is. Sokáig Laukó Gyuláné Nógrádi Júlia vezette a létesítményt.

Az egykori dolgozók szívesen emlékeznek vissza azokra az időkre, amikor minden napjukat együtt töltötték és közös kirándulásokon is részt vettek. Többen kaptak kiváló dolgozói kitüntetést is, a legügyesebb közülük Dobos Mária volt.

Az üzem a rendszerváltással szűnt meg, 1988 februárjában. Ekkor magát a gyárat, a Hazai Fésűsfonót is bezárták.

Gyere el Te is kastélyszállónkba, és töltsd nálunk szabadságod és ismerd meg a környék történelmét! Kövesd a Teleki-Degenfeld Kastélyszálló Facebook oldalát!