Home / Érdekességek / Szirák – az élmények völgye
Szirák – az élmények völgye

Szirák – az élmények völgye

szirakadmin szirakadmin október 12, 2016 Érdekességek

Ha szeretnél megszabadulni a zajos nagyvárostól, akkor erre a legjobb lehetőség Szirák városa, ahol családoddal vagy pároddal együtt kikapcsolódhatsz.

Eddig kevesen hallottak Szirákról városáról, ám ha mégis akkor az első, ami az emberek eszébe jut az a Sziráki kastély. A Budapesttől 75 km-re található település Nógrád megyében helyezkedik el. A vidéki térség a Cserhát dombjai között lelhető fel a Bér patak völgyében.

Az egyik legnagyobb nevezetessége, ahogyan már korábban említettük a Teleki-Degenfeld Kastély, ami ma már négy csillagos kastélyszállóként működik és várja a nyugalomra vágyó vendégeket. A kastély a 18. században épült és a mai napig megőrizte a korának megfelelő stílust. A berendezés mind utal a régi időkre, a falak őrzik a régi kor stílusjegyeit, egyes régi rejtett folyosóit a mai napig lehetne használni.

Szirákon rengeteg olyan élményben lehet részetek, amit a nagyvárosban nem lehet megtenni. Először is vidéken minden más, a levegő friss és jobban alszol tőle, reggel madárcsicsergésre kelsz és nem a különböző zajokra, amik kintről szűrődnek be hozzád. A családoddal minőségi időt tudsz majd eltölteni, hiszen a hétköznapok alkalmával lehet erre nem jut időtök, mert mindenki rohan, külön órákra, edzésekre, találkozókra, szinte alig tudtok együtt lenni még hétvégén is. Ezért is van szükség arra, hogy néha egy kis környezetváltozáson essünk át. A tiszta levegő nem csak gyermekeidnek, de neked is jót fog tenni. Teljesen más érzés lesz, mint egy zsúfolt szállodában, ahol mindannyian unatkoznátok. A szabad tér leköti a kicsiket, a természetben játszhatnak, új élményekkel gazdagodhatnak. Egy tömött aquapark nem nyújt akkora élményt, mint egy csendes kis hely, ahol nem kell azon aggódnod, hogy valami baj történhet a gyerekekkel. Az egész család együtt tud kikapcsolódni és élvezni ezt az új élményt, amelyet Szirák nyújthat.

Miket érdemes megtekinteni Szirákon:

Nagyboldogasszony templom, ez egy katolikus templom, mely a falu szívében áll, gyönyörű építmény, amelyet kár lenne kihagyni.
Evangélikus templom, melynek érdekessége, hogy az épület 1832-ben annyira leégett, hogy mindhárom harangja elolvadt. Ezután öntötte Schaudt András mester a ma legöregebbnek számító harangot.

Érdekességek a kastélyszállóról:

A kastélytól állítólag egy titkos alagút vezetett a Sziráktól 3 km-re található Ciframajor pusztára. Az alagút vélhetően a menekülés céljait szolgálta, és állítólag akkora méretű volt, hogy lovaskocsival is lehetett benne közlekedni.

A dísztermében hat, úgynevezett grisaille technikával festett freskó látható, melyek Publius Ovidius Naso Metamorphoses-ének jeleneteit ábrázolják. Ezeket a II. világháború után lemeszelték. A felújítás során a freskókat úgy hozták helyre, hogy a mészrétegeket kenyérbéllel radírozták le.

Reméljük felkeltettük a te és családod érdeklődését, hogy ellátogassatok Szirákra, hiszen ilyen közel a természethez kevés szállóban van lehetőség! A régi idők emlékei még ma is felfedezhetőek a kastélyban és rengeteg programmal lehet színesíteni azt a pár napot, amelyet itt töltenétek.

Gyere el Te is kastélyszállónkba, és töltsd nálunk szabadságod! További információkat honlapunkon kaphatsz vagy látogass el Facebook oldalunkra!