Teleki-Degenfeld Kastélyszálló**** Szirák > Érdekességek > Szilveszter itt, Szilveszter ott – II. rész
Szilveszter itt, Szilveszter ott – II. rész

Szilveszter itt, Szilveszter ott – II. rész

szirakadmin szirakadmin december 31, 2017 Érdekességek

Folytatjuk a világ különböző pontjairól származó, újévi tradíciók összegyűjtését. Stílszerűen, az év utolsó blogposztjában arról írunk, hogy pontosan hol és milyen hagyományokban tér el pár helyen az év utolsó, vagy éppen az első napja az általánostól.

Örményország

Ami Magyarországon a lencse, az az örményeknél a kenyér. A háziasszonyok jó pár adag veknivel sütnek belőle, amelybe bele gyúrják a szerencsét és jó kívánságaikat a újévvel kapcsolatosan.

Oroszország

Az orosz tradícióknak megfelelően, a hideg országban még éjfél előtt kell koccintani és felhúzni a pezsgőspohár tartalmát.

Görögország

Az újjászületés szimbólumaként, a görögöknél egy vöröshagymát akasztanak az ajtóra, no persze nem a vámpíroktól való félelmükben. A kisgyermekek a családban, másnap leveszik a hagymát az ajtóról – már ha elérik -, majd a még alvó felnőttek fejéhez ütögetik azt, így ébresztve őket.

Észtország

Ha van nemzet, amelyiknek nagy étvágya van az év utolsó napján, akkor azok az észtek. Különösen figyelnek arra, hogy Szilveszterkor hétszer, kilencszer, vagy tizenkétszer egyenek, hiszen ezek mind szerencsét hozó számok.

Románia

A román tradíció egészen egyszerű. Keleti szomszédjaink, ilyenkor az állatokkal beszélgetnek, vagy legalábbis megpróbálják azt. Ha sikerrel járnak, a mondás azt tartja, hogy szerencsés év elé néz az illető.

Törökország

Az év első napján a törökök kinyitják az ajtót, a lábtörtlő alá pedig sót hintenek. Ez szimbolizálja azt a fajta jólétet és gazdagságot, amely a privát és üzleti életben vár azokra, akik megcsinálják ezt.

Csehország

Nem tett, sokkal inkább egy hiedelem az, amelyből a cseh vitézek megjósolják a következő esztendő meglepetéseit és történéseit. Egy félbe elvágott alma, elvileg többet mond számukra ezer szónál.

Belgium

Az iskolában elkészített újévi leveleket, a gyermekek január 1-jén olvassák fel szüleiknek, melyeket rózsákkal és angyalokkal díszítettek.

Ausztria

A szerencsében bővelkedő emberre azt is szokták mondani, hogy malaca van. A mondás akár eredhetne Ausztriából is, ahol a disznó a bőség, gazdagság szimbóluma, így az év utolsó napján előszeretettel fogyasztják sütve, valamint a malac alakú marcipán is tradicionális ajándéknak számít.

Sikerekben gazdag új esztendőt kíván, a sziráki kastély

50 New Year Traditions From Around the World

Címkék