Sportaktivitások vidéken

Sportaktivitások vidéken

A sport fontosságának hangsúlyozásáról, jótékony hatásairól számos helyen hallunk. Média felületeken nap, mint nap, különféle formában jönnek velünk szembe az ezekre irányuló kampányok.

A sportaktivitást számos tényező befolyásolja, többek között a nemi- társadalmi hovatartozás, az életkor, a területi meghatározottság. Összetevői az egyéni attitűdök, életmód, egészségi állapot, társas hatások, motivációs tényezők, szociális modellek, és a szociokulturális környezet.

Vizsgáljuk meg most egy kicsit más aspektusból, vegyük górcső alá a vidék adta lehetőségeket, a sport természetes környezetben űzhető formáit. A vidéki sport, az építetlen környezettel, természettel, friss levegővel, a szabadság érzetével, testi-lelki megújulással és feltöltődéssel kapcsolható össze.

Túra a hegyekben, erdőkben, kerékpározás, lovaglás, hogy a legalapvetőbb vidéki tevékenységeket említsük, melyeket egytől-egyig kipróbálhat mindenki Szirákon. Ezen sportokat űzve megtapasztalhatja mindenki a természet pozitív hatásait a felfrissülés érzésével együtt. A vidéki életmód szerves része volt a ló és a lótartás, ami a gépesítés fejlődésével és elterjedésével egyre inkább sporttá alakult át. Ha lóval barangolod be a vidéket, a vadon olyan része tárul fel előtted, amely egyébként rejtve marad.
Amennyiben még nem lenne ez elég, az állatokkal való időtöltés bizonyítottan jó hatással van lelki állapotunkra, elfelejtjük problémáinkat és teljesen kikapcsolódunk. Ennek eredményeként manapság, az egyik legtöbb izmot átmozgató csoportos, de mégis személyes sport a lovaglás. Lovagláskor közelebb kerülhetsz a természethez, miközben a tested valamennyi izma dolgozik, és harmonikus csapatmunka valósul meg közted és a ló között. Kiváló sport az egyensúlyérzék és koordináció fejlesztéséhez, formálja az izomtónust, azaz a lovaglás egy olyan sport, amit életkortól függetlenül bárki kipróbálhat.

A fizikai aktivitással, a rendszeres sporttal együtt jár a jobb közérzet, a magasabb önbecsülés, hosszabb élettartam, kiegyensúlyozottabb lelki állapot, kedvezőbb teljesítmény, egy jobb kedélyállapot, étkezési- és életmódbeli szokások, kitartás, állóképesség. Ki ne szeretne mindezek birtokában lenni?

Induljon el, mozduljon ki, akár egyedül, akár családjával avagy egy nagyobb társasággal. Adja át magát a mozgás nyújtotta örömöknek. Látogasson el Szirákra és élvezze ki a természet és sport adta lehetőségeket. Próbáljon ki valami különlegeset, lovagoljon, élje át azt a különleges élményt, mikor a lóval szinkronban van, és gondolatai eggyé válnak az Önt körülvevő természettel!