Home / Érdekességek / Őszülés helyett őszölés. Tippek, ha idén lemaradsz a nyári kikapcsolódásról…
Őszülés helyett őszölés. Tippek, ha idén lemaradsz a nyári kikapcsolódásról…

Őszülés helyett őszölés. Tippek, ha idén lemaradsz a nyári kikapcsolódásról…

Előfordulhat, hogy a nagy nyári nyaraláshullám elkerül, pedig a vakáció az év azon időszaka, amiről gyakran ábrándozunk évközben – korábbi üdülések képeit elevenítjük fel, vagy új úticélok után kutatunk megszállottan. Nem vagyunk egyformák, így mindenkit más típusú utazás hoz lázba:

Vízparton fekvő: nem vágyik semmi másra, csak hogy végre ledobhassa magát a hűs víz mellé, legyen az tenger, tó vagy bármilyen fürdésre alkalmas víz. Boldogság mutatója maradéktalanul 100%-on áll, amíg az említett tevékenységet folytathatja.

A sportoló: a nyaralás időszakában vagy teljesen átadja magát az egyébként évközben is rendszeresen végzett kedvenc sportjának, vagy új lehetőségek után kutat, és ha eljön az idő, beleveti magát az adrenalin tengerébe. Legyen az kite, sárkányernyőzés, terepbicikli, rá mindig számíthatunk. Óriási energiatöltettel tér vissza a nyári sportos nyaralás után a munka világába – legfeljebb egy-két kisebb sérüléssel.

A városnéző, kultúra rajongó: ha nyaralás, akkor csakis városnézés! Képzeletbeli fontossági listát vezet azokról a helyekről és látványosságokról, amiket alkalomadtán végig kell járnia. Nem csömörlik meg a templomok végeláthatatlan sorától, szenvedélyesen kutatja fel a helyi sikátorosokban a kézműves boltokat, régmúlt korok épületmaradványait fotózza, és gyakran odacsapódik valamilyen idegenvezetős csoporthoz.

Az otthon pihenő: számára a megváltást egy hosszú, szünet nélküli munkával töltött szakasz után az hozza el, ha az otthonában nyugodtan pihenhet, és végre elvégezheti azokat a házkörüli, házon belüli, hasznos vagy haszontalan feladatokat, amiket már hónapokkal vagy évekkel kitűzött maga elé. Sütés, főzés, grillparty a barátokkal, meccs vagy egy jó sorozat, és mindenekelőtt alvás nagyon-nagyon sokáig!

Aki lemarad, kimarad, de ez nem baj

Természetesen sok más különböző nyaraló és pihenő típust megkülönböztethetünk még, de egyvalamiben egyetérthetünk: nyaralni jó! Nos, vannak azonban olyanok, nem is kevesen, akik valamilyen oknál fogva lemaradnak a nyári utazásról, pihenésről. Ennek számtalan oka lehet, amik között sokszor első helyen az anyagi oldal áll. Az is előfordulhat, hogy éppen a nyári időszakban kell húznunk az igát, munkahelytől és ágazattól függően. A legtöbb munkahely nem áll le teljesen hosszabb nyári időszakokra, így számos munkatársnak helyettesítenie kell kollégáit, amíg azok jól megérdemelt pihenésüket töltik.

Vannak azonban, akik nem balszerencse által, hanem szándékosan kerülik a nyári vakációt, és kivárják az utószezont, vagy az őszt, hogy kinyújtóztassák fáradt tagjaikat. Míg a legtöbb ember szabályosan extázisba esik a napsütéstől, az utazás tényétől és az emberforgatagtól, ez nem mindenkire tesz vonzó hatást. Mik a leggyakoribb okai, ha valaki a nyaralást szívesebben helyettesíti őszöléssel?

Pöndörödés a napon

Ha nem bírjuk az intenzív meleget, amit a nyári nap és aszfalt áraszt magából, ha a belső hőmérséklet mutatónk már 30 °C-nál kiakad, ha az enyhülést ilyenkor csak az esti, éjszakai hűvös szellők vagy az iroda légkondija hozza el, valóban érdemesebb egy kellemes őszi, konszolidáltabb hőmérsékletű utazásban gondolkodni. Imádod a déli országokat, de elrettent a gondolat, hogy ott nyáron még annál is nagyobb forróság van, mint idehaza? Nem akarsz a délibábos Rómában botorkálni naphosszat? Célozd meg az őszi utazást, amikor a hőmérséklet sokkal elviselhetőbb és emberibb, mint a nyári hónapokban.

Bárhová nézek, emberek

A másik gyakori oka az utónyaralásoknak a tömeg kerülése. A népszerű turistacélpontok, tengerpartok, déli városok a nyári hónapok alatt hömpölygő turistafolyammá válnak, így a tömeget inkább kerülni vágyó embereknek érdemes elgondolkodniuk abban, hogy átütemezzék az utazásukat valamilyen későbbi időpontra. Bárki, aki új helyek felfedezésében leli örömét, városokat és látványosságokat szeretne végiglátogatni, lelki szemei előtt nem úgy éli meg a pillanatot, hogy közben száz koreai turista villanó szelfivakujával kell megharcolnia egy pillanatnyi örömért. Sokszor nagyobb élményt okozhat, ha a főszezont kikerülve, csendesebb időszakban, úti célunk valódibb, autentikusabb mivoltában látogatjuk meg kedvenc helyeinket.

+ 1: Pénz beszél

A nyaralóhelyek, népszerű városi célpontok is szeretik bevonzani a késői nyaralókat, hiszen ősszel az idő sokszor még kiváló, így kedvezményesebb árakon juthatunk el pihenni, mint egyébként főszezonban tehettük volna.

 

Néhány tipp a késői nyaralóknak

Franciaországi kastélyok, Loire menti túra

Romantikus utazóknak, akik hajlandóak a spontán autóba vágódásnál kicsit több időt szentelni az úticélok kiválasztására. Bor, építészet, bőrünkön érezhető történelem, gyönyörű tájak és francia ízek minden mennyiségben!

Brugge

Nem is olyan messze tőlünk, egy ékszerdoboz várost fedezhetünk fel, ami hűen megőrizte évszázadokkal ezelőtt épült báját, hangulatát. A nagy séták szerelmeseinek, akik egy korsó ízes belga sör mellett néznék a csatornákon hajózó helyieket. A város minden szeglete fantasztikus fotótéma a szelfi nindzsáknak!

Skócia

A lélegzetelállító tájak szerelmeseinek, akik nyakukba vennének egy addig ismeretlen országot, szokásaival, legendáival, hangulatos építészetével és zenéjével együtt. Még egy fontos előny Skóciánál: a hihetetlen kedves fogadtatás, túláradó vendégszeretet és optimista életszemlélet, és persze a mindent körülvevő és uraló nagybetűs REND.

Környező országok városai

Nem olyan messze tőlünk is kínálkoznak kiváló úti célok, ha csak rövidebb időre ruccannánk ki. Pozsony vagy Bécs is számos lehetőséget kínál. Sissi rajongóknak jó alkalom lehet a Schönbrunni kastély meglátogatása, ahol a legendás császárné otthonában és a hozzá tartozó vadasparkban és hatalmas kastélykertben tölthetünk el egy felejthetetlen délutánt.

Belföldi tippek:

Túraútvonalak

Nem kell külföldre menni ahhoz, hogy gyönyörű környezetben hódolhassunk az egyik legegészségesebb szenvedélynek, a túrázásnak. A hazai hegységek és túraútvonalak rengeteg programlehetőséggel várnak, a Pilistől a Bükkig, bárhol az országban.

Bortúrák

A borok szerelmeseinek a kiváló hazai borvidékeket ajánljuk látogatásra, akár a Balatonnál, Villányban, Tokajban vagy akár Egerben. Romantikus programnak sem utolsó: lepd meg a párod egy romantikus vacsorával egybekötött borkóstolással.

Teleki-Degenfeld Kastélyszálló Szirák

Családdal, párral, baráti társasággal kiváló úti cél a kastély, ahol sportolási, pihenési, wellness lehetőségek várják a látogatókat. Külön élmény az őszi színekben pompázó kastélykert, a pihenés és feltöltődés itt maradéktalanul teljesül. Éttermünkben a gasztronómiai élvezetek is garantáltak.