Teleki-Degenfeld Kastélyszálló**** Szirák > Hobbi és sport > Nyári tábor, osztálykirándulás vidéken! Kicsiknek és nagyoknak egyaránt!
Nyári tábor, osztálykirándulás vidéken! Kicsiknek és nagyoknak egyaránt!

Nyári tábor, osztálykirándulás vidéken! Kicsiknek és nagyoknak egyaránt!

Gyerekeink tele vannak energiával, melyeket az iskola végeztével egyre nehezebb lekötnünk. Ilyenkor különböző lehetőségeket kutatva nézzük az internetet, vagy lapozzuk a vakációs magazinok oldalait. Blogunkban egy remek lehetőséget igyekszünk bemutatni. A vidékben, a természetes környezetben megvalósuló táborok adta élményeket.

Képzelje maga elé az éjszakai égboltot. Tekintsen fel rá ma este. Napjainkban akkora a fényszennyezés, hogy sokszor, már meg is feledkezünk gyermekkorunk csillagos égboltjáról. Milyen lenne egy szalonnasütés a csillagok nélkül? A vidéki táborokon kívül mi adná vissza ezt az élményt?

Emberi kapcsolatainkból egyre inkább kezd kiveszni az őszinteség. Sajnos ez már a gyermekek viselkedésében, kontaktusaiban is megnyilvánul. Az állatok tiszteletre és őszinteségre tanítanak. A sport kitartásra nevel. A vidéki táborokban nagy szerepe van mindkettőnek. Szirákon friss levegőn, erdei állatok, lovak, mezei virágok, csillagos égbolt alatt lehetnek gyermekeink. Igazi gyermekként élhetik meg, a közösséghez tartozás élményét.

Ingerdús környezet, aktív kikapcsolódás, friss levegő, házias ízek várják a Szirákon táborozó gyermekeket.

Pedagógusként a tanév egy cseppet sem könnyű feladata, az osztálykirándulás megszervezése. Számtalan igénynek kell megfelelni, csak, hogy néhányat említsünk: kössük le a gyerekek figyelmét, legyen izgalmas, változatos programokkal teli, szakadjunk ki a megszokott környezetből, legyen minél kedvezőbb árkategóriájú, mégis színes, élménydús.

Ön mit választana osztályának? Lovaglás, kastély titkok felfedezése, világörökség kincseinek megismerése, túrázás, kirándulás az apci tengerszemhez. Mind, mind tervezhető Szirákon. Természetesen a rossz időre is fel van készülve a kastély, játékterem várja ez esetben a lurkókat mindamellett, hogy a rejtélyek felfedezése nyitva áll előttük.

A táborokon belül van egy speciális terület, amely külön szervezést és megvalósítást igényel. Ezek pedig a terápiás táborok. Ma már Magyarországon is számos helyen elérhető a lovasterápia.

“Lovas nemzet” vagyunk, tartja a mondás. Az évszázadok során szoros kötelék fonódott lovak és emberek között. A lovaglás során az állattal való fizikai és pszichés együttműködés az alapja a terápiának, melynek tárgykörébe számos altípus tartozik.

A gyógypedagógiai lovaglás, a lóval való foglalkozásból, annak gondozásából áll. Maga a terápia a lóháton elvégzendő, különböző tornagyakorlatok végrehajtásából tevődik össze, melyek fejlesztik a fizikális képességeket.  A cél, a felelősségtudat, a bizalom kialakítása ló és lovas között, az élmény, amit egy intelligens állat irányítása, a vele való együttműködés jelent, a viselkedési problémák javulásának irányába hat, egyfajta önbizalom növelő hatással bír. Mindezeket figyelembe véve, ez a válfaja a lovasterápiának, kifejezetten pozitív hatást gyakorol a tanulási problémákkal küzdő, autista, értelmileg visszamaradott, hiperaktív, vagy más magatartászavaros betegeknél. Továbbá gyógyító ereje a látás-hallásproblémák, vakság, süketség, egyszóval az érzékszervi képességek sérülésénél is megfigyelhető.

Ez csak pár példa volt arra, hogy milyen mesés programban vehetnek részt gyermekeink. Legyen szó nyári táborról, vagy egyszerű osztálykirándulásról az év közepén, az igazi vidéki, filmes idillt mindenki megtapasztalhatja. Innentől egyszerűbb lesz kimozdítani a fiatalokat szobájukból, hiszen az ő emlékezetükben is a természet csodát fog rejteni.

Látogasson el hozzánk osztályával a Nógrád megyei “ékszerdobozba”, Szirákra! Jusson eszébe valami új ötlet is a szülői értekezleten és adja meg a lehetőséget az új generációnak is, hogy élvezzék a természet adta örömöket.

Már meg is van a következő osztálykirándulási célpont, igaz?