Home / Természet és látnivalók / Nyár végi túra Szirák peremén
Nyár végi túra Szirák peremén

Nyár végi túra Szirák peremén

Többször írunk már itt a blogon a környékbeli látnivalókról, nevezetességekről, kirándulóutakról, de ez a vidék mindig tartogat újat az odalátogatóknak. Ha még a nyár végén a jó időt kihasználva látogatnátok el hozzánk, a Kastély számos szolgáltatásán kívül is tudunk ajánlani izgalmas időtöltési lehetőséget. Szirák szomszédságában ugyanis van egy álomszép víztározó a Palotási Víztározó.

A Szirák szomszédságában fekvő, közigazgatásilag Kisbágyon település és Palotás között elhelyezkedő hatvanhárom hektáros, mesterséges víztározó kedvelt helyszíne a horgászoknak és a kirándulóknak egyaránt. Gazdag halálomanya, dús természeti adottságai miatt különösen kedvelt turisztikai és kiránduló célpontjai az idelátogatóknak. A tó és környéke azon túl, hogy valóságos horgászparadicsom, kiválóan alkalmas egy könnyed hétvégi piknikre, biciklitúrára, vagy sima tókerülő sétára. A gazdag növény és élővilág azokat is kiszakítja a hétköznapok sodrásából, akik nehezen engedik el magukat.

Ha a horgászat szerelmesei vagytok, igazán pazar helyszín ez a tó a horgászathoz, hiszen a meglehetősen egyhangú, sík fenék, törések nélkül nagyon jó adottságokat nyújt az eredményes horgászathoz. Általában vékony az iszapréteg, elszórva kagylópadok is találhatók. Igazi változatosságot jelent a vízzel elárasztott “kövesút”, mely az ott található öböl két oldalát kötötte össze az elárasztás előtt. Ez a fél méteres kiemelkedés igazi “haltartó hely”! A tározót körbeveszi a nád és sás, melyekbe horgászállásokat vágtak. Néhány helyen nyíltabb terület, füves szakasz is található erre a célra. A víztározóban gazdag halállomány ponty, amur, compó, busa, keszegfélék, kárász, süllő, csuka, harcsa és balin található, környéke és vize folyamatosan rendben tartott igényes és tiszta. A tavon csónakos horgászatra is van lehetőség, illetve egyedi időpontokban, éjszaka és télen is várják a horgászokat előre bejelentett érkezés után.

Látogassatok el hozzánk a Kastélyba élvezzétek kényeztető és pihentető szolgáltatásainkat, kóstoljátok meg finom ételeinket és borainkat majd irány kirándulni! A Kastélyból nagyon könnyen megközelíthető a víztározó, bátrabbak, akár el is gyalogolhatnak oda, hiszen mindössze másfél óra alatt teljesíthető a gyalogtúra a Kastélyból a víztározóig. A 6,8 km-es távot nyugodtan megtehetitek gyalog vagy biciklivel, közben garantáltan szép vidékek mellett haladtok majd el és akár az is lehet, hogy a páratlanul szép és különleges “nógrádi vadon élő állatokkal” is találkoztok kirándulásotok során. Ha további különleges útvonalat, helyszíneket is útba ejtenétek olvassátok el kapcsolódó írásunkat a témában.

 

Fotó, légi felvétel: http://www.bojlistavak.hu, http://palotasito.com

Még több infó a tóról: https://www.facebook.com/PalotasiViztarozo