Home / Természet és látnivalók / Nógrádi talpalávaló 9. – Rimóc
Nógrádi talpalávaló 9. – Rimóc

Nógrádi talpalávaló 9. – Rimóc

A sziráki Teleki-Degenfeld Kastélyszálló közelében sok szép érdekes műemléket és területet tekinthetnek meg az ide látogatók. Nógrádi talpalávaló sorozatunk kilencedik részében Rimóc térségét mutatjuk be, ahová érdemes ellátogatni.

Elhelyezkedése

A Nógrád megyei Rimóc község, a Cserhát északi része alatt, Ipolytól és Szécsénytől délre, 4 km-re található. Igazi vidéki hangulatnak lehetnek szemtanúi az idelátogatók, ugyanis a város felől szántóföldek határolják, délről a Cserhát hegységei láthatóak és mindezt megkoronázza az, hogy a falut a Körtvélyes patak szeli ketté.

Elnevezését tekintve szláv eredetű, ugyanis a Rim személynév található meg benne. Bár sokan nem tudják, de Rimóc a Nógrád megyei palócságnak az egyik neves központja.

Rengetegen kedvelik, mert egy olyan turistaút található itt, amely azonnal magával ragad minden ide látogatót. A táj szépsége megbabonáz mindenkit, mert a Cserhát hegysége végig vezet egy 20 km-es úton, amely a legszebb helyeket mutatja meg. Innen látni lehet a Hollókői várat is! Található még egy 7 km hosszú kerékpárút is, amely máig az első és egyetlen Nógrád megyében, amelynek vége egyenesen az ó-falu bejáratához vezet.

Története

A leletek alapján a kutatók megállapították, hogy a település már a 11. században már lakott volt. A közelben honfoglalás kori sírokat tártak föl, ahol Szent István kori pénzérméket találtak, egyéb leletek mellett.

A 13. században a térség Simon bánhoz tartozott, aki a Gertrúd királyné elleni merényletben is részt vett. 1229-ben a a települést az összes javaitól megfosztották és végül a Kacsics nemzetség birtokába került.  A 14. században a nemzetség hollókői vagy Illés ágából származó Péter fiai kezébe került. Akkoriban Károly Róbert és Csák Máté folytattak csatákat, mivel a vesztes oldal mellé pártoltak, így a kezükből kikerült a falú és Szécsény Tamás vajdának adományozták. Így a szécsényi uradalom részévé vált a település.

Érdekesség, hogy a középkorban a királyi várnép élt Rimócon. Majd az 1700-as években szlávok települtek be a faluba. Az ezt követő időszak alatt, pedig rengeteg birtokosa volt a térségnek. Még a 20. század elején is a Szécsényi járáshoz tartozott.

Nevezetességei

  • Falumúzeum – itt minden érdekes dolgot megtekinthetsz a faluval kapcsolatban, hiszen rengeteg történelmi vonatkozása van.
  • Babamúzeum – ez a kislányok kedvenc helye lehet, hiszen ki ne szeretné a szebbnél szebb babákat látni?

Az elolvasottak alapján, reméljük mindenki kedvét meghoztuk egy túrára, még akkor is ha tombol a tél. Ha nem is szeretnél túrán vagy biciklizésen részt venni a Múzeumokat még mindig megtekintheted, hiszen rengeteg érdekességgel és tudnivalóval szolgálhatnak.

Gyere el Te is kastélyszállónkba, és töltsd nálunk szabadságod! További információkat honlapunkon kaphatsz vagy látogass el Facebook oldalunkra!