Home / Természet és látnivalók / Nógrádi talpalávaló 7. – Nőtincs
Nógrádi talpalávaló 7. – Nőtincs

Nógrádi talpalávaló 7. – Nőtincs

A sziráki Teleki-Degenfeld Kastélyszálló közelében sok szép érdekes műemléket tekinthetnek meg az ide látogatók. Nógrádi talpalávaló sorozatunk hetedik részében Nőtincset mutatjuk be, ahová érdemes lehet a szórakozási lehetőségek miatt ellátogatni.

Nevének különleges eredete van

Nőtincs egy ezer éves múltra visszatekintő község Nógrád megye délnyugati részén. Sok helyen olvasható, hogy a falu nevének származása bizonytalan, mindenesetre Kiss Lajos Földrajzi nevek etimológiai szótára című könyvében, amely 1978-ban lett kiadva, leírja, hogy a szláv Netyko névből származtatja a község nevét. Ez azért lehetett így, mert a 11. században többször telepedtek le szlávok. A másik eredet pedig szintén szláv nyelvre utal, amelynek jelentése nem folyó víz. Régen ugyanis a falut kettéosztotta egy tó, amelyet már lecsapoltak.

A török időkben itt volt a török basa háreme, ahol magyar lányok is voltak. A történet szerint az ott fogvatartott hölgyek a hajfonatukat levágva köteleket készítettek, amelyeknek segítségével kimásztak az ablakon és eltudtak menekülni. A fonatokat pedig szétszórták az erdőben, ezért lett a falu neve Nőtincs.

Nevezetességei

Római katolikus templom

Az építményt 1415-ben építették gótikus stílusban. Széchy Miklós nevéhez fűződik a megvalósítása. A templom nem maradt sokáig az eredeti stílusában, ugyanis a kor haladtával átalakították a barokk építészet jegyeinek megfelelően. A török pusztítás nem kímélte és helyreállítására 1690-ben került sor. Többszöri renoválás után különböző stílusjegyeket képvisel az építmény, hiszen még rokokó stílusú szószék is megtalálható benne.

Gyurcsányi–Scitovszky-kúria

A kúria klasszicista stílusban épült az akkori korra jellemző L-alakban 1809-ben. Az építményt angolpark veszi körbe, de ahogyan a falu is növekedett úgy egyre inkább zsugorodott a terület, ezért a védelme érdekében a fákat védettnek nyilvánították.

Nőtincs környéke

Nem hagyhatjuk ki a tájat sem, hiszen sokszínű és kiváló kirándulóhelyként szolgál. A Naszályhoz vezető túrák egyik kedvelt kiinduló helye.

Ha még az őszi időben szeretnél egy túrát a családoddal, akkor mindenképpen látogassatok el Nőtincsre és élvezzétek a község adta lehetőségeket!

Ha tetszett ez a bejegyzés és szeretnél még hasonló érdekességekről olvasni, akkor látogass el blogunkra vagy Facebook oldalunkra!