Home / Természet és látnivalók / Nógrádi talpalávaló 6.– Vanyarc
Nógrádi talpalávaló 6.– Vanyarc

Nógrádi talpalávaló 6.– Vanyarc

A sziráki Teleki-Degenfeld Kastélyszálló közelében sok szép érdekes műemléket tekinthetnek meg az ide látogatók. Nógrádi talpalávaló sorozatunk hatodik részében Vanyarcot mutatjuk be, ahová érdemes lehet a hideg napokon is ellátogatni.

Története

Nem ritka, de Nógrád megyében a legtöbb település már az őskorban is lakott volt, ide tartozik Vanyarc is. Az első írásos emlék, amely a községet említi 1286-ban volt. A tatárjárás alól sem maradhatott ki a vanyarci Hraszti vár, amely erődítményként segíthetett a harcolóknak és védelmet nyújtott az embereknek. A Vanyarc előnevet valószínűleg az egyik birtokos vehette fel a 14. században. A következő fontos említés 1484-ből való, amikor Vanyarcot Wanyarcz néven emlegetik és a Rédei család birtokaként szerepel. Az 1500-as években török fennhatóság alatt állt és kötelezően adózniuk kellett a lakosoknak.
A község a 16. században teljesen elpusztult, miután a törökök visszavonultak. A terület teljesen tönkrement és elnéptelenedett, majd szlovák telepesek érkeztek.
Az evangélikus egyház írásai alapján a falu 1705-ben kezdett el újra települni. Csak pár évre volt szükség és 1717-re már az itt lakókat összeírták. 1723-tól pedig már községként szerepelt.
Dessewffy, Veres Pál és Veres Pálné Beniczky Hermin révén került be a az ország politikai életébe.

Mai helyzet

Ahogyan már korábban írtuk a feljegyzéseket az evangélikus egyház készítette, ezért nem is meglepő, hogy a lakosság többsége evangélikus vallású. A szlovák betelepülések következtében, pedig a helyi szlovák kisebbségi önkormányzat is megalakult.
Kiemelnénk, hogy évente megrendezésre kerül a községben a sztrapacskafőző-verseny, ahol nemzetiségi találkozó és táncház is található!

Nevezetességei

  • Millenniumi Emlékpark
  • Evangélikus templom
  • Dessewffy-Bánffy kúria
  • Veres Pálné sírja
  • Tájház-alkotóház
  • Viselettörténeti Babamúzeum

Vanyarc remek kiránduló lehetőség és érdemes ellátogatni a sztrapacskafőző versenyre is, hiszen egy élmény lehet az egész családnak!

Gyere el Te is kastélyszállónkba, és töltsd aktívan pihenésed! További információkat honlapunkon kaphatsz vagy látogass el Facebook oldalunkra!