Home / Érdekességek / A nagy Nógrád megyei kastélytúra – 3. rész
A nagy Nógrád megyei kastélytúra – 3. rész

A nagy Nógrád megyei kastélytúra – 3. rész

Tudtad? Nógrád megyében közel negyven fenséges kastély van, amelyek gazdag múlttal, páratlan szépséggel rendelkeznek, akkor is ha egyik-másik állaga helyenként már nem a régi fényében tündököl. A 37 kastélyával Nógrád megye az egyik legtöbb kastélyt számláló megye Magyarországon. Legújabb sorozatunkban, bemutatjuk Nógrád megye kastélyait és kúriáit. A harmadik részben a kisterenyei és a tereskei kastélyt mutatjuk be nektek.

GYÜRKY-SOLYMOSSY-KASTÉLY (Kisterenye)

A város legfőbb nevezetessége a késő barokk, hagymakupolás Gyürky-Solymossy kastély és annak parkja. A kastély a város északi végén fekszik a helyi vasútállomás mögött. A kétszintes épületet egy 13 hektáros angolpark veszi körül. Az épületet 1790 körül építtette a Gyürky család barokk stílusban, a nyugati homlokzat két sarkán lévő hagymakupolás oldaltorony teszi jellegzetessé. A földszinten és az emeleten 3-3 szoba nyílik boltíves mennyezetekkel, az oldalszobák toronyerkéllyel vannak kibővítve. A keleti házrészben egy-egy sarokszoba található. Az 1900-as években a Solymossy család birtokába került a kastély és a kastélypark, amely átépítésre került. A második világháború után az épület sorsa viszontagságos volt, majd sorsára hagyták és földszinti boltozatának egy része beomlott, a zsindelyfedés valamint a kastély eredeti berendezése elpusztult. 1982-ben szerkezetileg helyreállították. A Salgótarjáni Kohászati Üzemek oktatási központja működött itt. A kastélyt Bátonyterenye Város Önkormányzata 1996 végén vásárolta vissza igen leromlott állapotban. Azóta az önkormányzat közel 70 millió forintos beruházásának köszönhetően sikerült a kastélyt kívül-belül felújítani, az emeleti szintet funkcióval megtölteni. A kastély felújítása tovább folytatódik az alsó szinten egy konferenciaterem kialakítása érdekében további pályázati támogatások és esetlegesen befektetői közreműködés révén. A kastélyban a településről elszármazott id. Szabó István szobrászművész születésének centenáriumi évfordulóján 2003. augusztus 31-én nyílt meg A Fába faragott élet címet viselő állandó emlékkiállítás a Kossuth-díjas szobrászművész tiszteletére. A kiállítás emléket állít a művész munkásságának, átfogó képet nyújt életművéről. A kiállítás kiemelkedő darabjai a két legjellegzetesebb műcsoport: a néprajzi tárgyú művek és a bányászattörténeti sorozat. Az utolsó teremben id. Szabó István szobrászműterme látható, berendezésül felhasználva a művész által használt szerszámokat, eszközöket.

HUSZÁR-KASTÉLY (Tereske)

A kastélyt a Huszár család építtette klasszicista stílusban, 1848-ban. A főépület téglalap alaprajzú, földszintes. Utcai homlokzatán középrizalit, a kert felé négy oszlopos, kocsifelhajtós portikusz helyezkedik el, mindkettő timpanonnal van lezárva. A homlokzatot egyszerű fejezettel formált falpillérek tagolják. Az épület középfolyosós, belső előcsarnokos elrendezésű. A két oldalszárny különböző méretű, a bal oldali a terep lejtése miatt dél felől emeletes kialakítású. Homlokzatuk két-két féloszloppal díszített. A főépülethez négy-négy oszloppal tartott, eredetileg nyitott nyaktaggal kapcsolódnak. Ezeket újabban elfalazták, kis toldalékok is épültek. Új, magas kazánkéményével a műemlék összképét teljesen elrontották. Jelenleg a helyi nyolcosztályos általános iskola működik az épületben.

Látogass el Szirákra, szállj meg Kastélyunkban és látogasd végig a megye mesés nemesi, főnemesi épületeit! 

 

Forrás: kastelyok.com, Wikipédia