Home / Érdekességek / A nagy Nógyrád megyei kastélytúra – 1.rész
A nagy Nógyrád megyei kastélytúra – 1.rész

A nagy Nógyrád megyei kastélytúra – 1.rész

Tudtad? Nógrád megyében közel negyven fenséges kastély van, amelyek gazdag múlttal, páratlan szépséggel rendelkeznek, akkor is ha egyik-másik állaga helyenként már nem a régi fényében tündököl. A 37 kastélyával Nógrád megye az egyik legtöbb kastélyt számláló megye Magyarországon. Legújabb sorozatunkban, bemutatjuk Nógrád megye kastélyait és kúriáit. 

Első részünkben a felsőpetényi Almásy-kastélyba és az alsópetényi Prónay-kastélyba kalauzoljuk olvasóinkat. Rendkívül jó program lehet a nyárra az előre megszervezett megyei kastélytúra, ajánljuk “főhadiszállásnak” a sziráki Teleki-Degenfeld Kastélyszállót, ahonnan a legtöbb nógrádi kastély könnyűszerrel elérhető.

Almásy-kastély, Felsőpetény

Az Almássy-kastély, 1902-ben épült, ez Felsőpetény legjelentősebb építménye. Ma itt nevelőotthon működik. Mindszenty József bíboros hercegprímást, esztergomi érseket házi őrizetben tartották a kastélyban. Emlékét a kastély falán elhelyezett emléktábla őrzi. Évente októberben Mindszenty emléknapot tartanak a kastélynál.
A kastélyépületet védett park övezi, a kastélypark különlegessége a közel 20 m magas, minden tavasszal pompás virágokat bontó tulipánfa, emellett gyönyörködhetünk a hatalmas méretű tiszafa bokrokban, a szép erdei-, fekete-, vörös-, és jegenyefenyő példányokban. A Kastély utolsó tulajdonosa Gróf Almásy Imre volt, felesége Széchenyi Antoinette.

557_1

Prónay-kastély, Alsópetény

Az alsópetényi Prónay-kastély 1750 körül épült barokk stílusban. Az eredeti tulajdonosa Gyurcsányi Ignác volt, a család kihalásával Prónay tulajdonba került. Most hivatalosan Gyurcsányi-Prónay kastély a neve. Jelenleg három épülete áll.

Az alsópetényi Prónay kastélyt 2009-ben vette meg jelenlegi tulajdonosa, aki a teljes körű felújítást követően 2011 májusától rendezvényhelyszínként üzemelteti. A nagy gondossággal helyreállított műemlékegyüttes és a kastély ősfás parkja harmonikus egységet alkot a gyönyörű nógrádi tájjal. A nagykastélyban található különböző méretű, összenyitható rendezvénytermek kiszolgálják a legkülönfélébb rendezvényeket, valamint egyik szárnyában kapott helyet a nászutas lakosztály is. További exkluzív lakosztályok lettek kialakítva a kiskastélyban, valamint az eredeti majorsági épületből létesített vendégházban szállásolhatóak el a rendezvények résztvevői, illetve csoportok, így az új fürdőházzal együtt lehetőség nyílik hosszabb tartózkodásra és regenerálódásra.

78

Forrás: Wikipédia, kastélyok.com