Home / Érdekességek / Kezdődik az Adventi időszak. Mit is jelent ez?
Kezdődik az Adventi időszak. Mit is jelent ez?

Kezdődik az Adventi időszak. Mit is jelent ez?

szirakadmin szirakadmin november 25, 2019 Érdekességek

Vasárnap december elseje lesz, ami egyet jelent tél hivatalos naptári kezdetével illetve idén az advent első vasárnapjával is. Adventtel veszi kezdetét a karácsonyi ünnepkör, ami egészen Vízkeresztig, január 6-áig tart, továbbá adventtel kezdődik meg hivatalosan az új egyházi év is. 

Eredete a 4. századig nyúlik vissza. A gallikán liturgiában a vízkeresztkor (január 6.) tartott felnőtt keresztelésre előkészítő négy hetes időszak volt. Az 5. században a karácsony vált jelentősebb ünneppé, ezért ehhez kötődött az először hathetes, majd Szimpliciusz pápától kezdve négyhetes formája.Végül VII. Gergely pápa négyben határozta meg az adventi vasárnapok számát, ami mind a mai napig érvényesnek számít. Egyedüli kivétel a milánói egyházmegye, ahol az advent hat vasárnapból áll. 

Tudtátok, hogy a bronz,-ezüst,-aranyvasárnap elnevezések Magyarországon a szocializmus hozadékai? Ebben az időben szerették volna a vallást minél jobban kiszorítani az emberek életéből. A karácsonyt fenyőünnepnek nevezték, illetve az ajándékokat is a Télapó hozta (Mikulás és Jézuska helyett).

Adventi kalendárium

Az első nyomtatott adventi naptárat Gerhard Lang készítette 1908-ban, bár ezen még nem voltak kis ablakok, csak színes kis képeket lehetett feltűzni naponta egy kartonra. Később azonban a nyithatós változatot is ő kezdte nyomni, az ablakok mögött vallásos kis képekkel.

Kialakulása édesanyjához kötődik, mivel a kis Gerhard, már hetekkel az ünnep előtt türelmetlenkedett a várva-várt és megszokott karácsonyi ajándékok miatt. Édesanyja ezért egy játékot talált ki gyermeke számára: egy kemény papírlapot huszonnégy részre osztott, mindegyik részre rátűzött egy-egy darab csokoládét, majd megengedte, hogy a gyermek minden este megegyen egyet-egyet közülük. Közben a kisfiú felnőtt, s nem felejtette el édesanyja meglepetését, és üzleti vállalkozásba kezdett. Olyan naptárt szerkesztett, amelyen huszonnégy ablakocska mögé egy-egy darab csokoládé vagy cukorka volt elrejtve, s ezek csak a spaletták kinyitása után váltak láthatóvá.

Adventi koszorú

Adventkor a 19–20. század óta szokás koszorút készíteni. Ma az adventi koszorú általában fenyőágból készített kör alakú koszorú, melyet négy gyertyával díszítenek. A gyertyák színe a katolikus hagyomány szerint a bűnbánat színét jelképező lila, kivéve a harmadik vasárnapra jutót, amely rózsaszín, mert ez az öröm vasárnapja. A gyertyákat vasárnaponként gyújtják meg, minden alkalommal eggyel többet. 

A világító gyertyák számának növekedése szimbolizálja a növekvő fényt, amelyet Isten, Jézusban, a várakozónak ad karácsonykor. Az adventi koszorún mind a négy gyertya egyszerre ég az utolsó vasárnapon. 

Minden gyertya szimbolizál egy fogalmat, vagy a katolikus szimbolika szerint egy-egy személyre vagy közösségre is utalnak: 

  1. hit: Ádám és Éva – mint akiknek elsőként ígérte meg Isten a megváltást
  2. remény: zsidó nép – akinek megígérte, hogy közülük származik a Messiás
  3. öröm: Szűz Mária – aki megszülte a Fiút 
  4. szeretet: Keresztelő Szent János – aki hirdette Jézus eljövetelét, és készítette az utat az emberek szívéhez

Az adventi koszorúkat a templomokban áldják meg advent első vasárnapján vagy az előző szombat esti szentmisén. 

Adventi időszak 2019-ben:

  • Advent első vasárnapja: 2019. december 1. 
  • Advent második vasárnapja: 2019. december 8. Bronzvasárnap
  • Advent harmadik vasárnapja: 2019. december 15. Ezüst vasárnap
    • Advent harmadik vasárnapján, örömvasárnapon (gaudete vasárnap) az Úr eljövetelének közelségét ünneplik; e nap liturgikus színe legtöbb helyen a rózsaszín. Ezen a napon a szentmise kezdő éneke a Gaudete in Domino kezdetű, a Filippiekhez írt levélből: „Örvendjetek mindig az Úrban, … mert az Úr immár közel van hozzánk!”
  • Advent negyedik vasárnapja: 2019. december 22. Aranyvasárnap

Karácsonyozz nálunk, vagy pihend ki az ünnepek fáradalmait és az Újév nem csaj Új Év lesz, hanem Új Én is!

karacsony.blog

Advent