Home / Érdekességek / Karácsony itt, karácsony ott – I. rész
Karácsony itt, karácsony ott – I. rész

Karácsony itt, karácsony ott – I. rész

szirakadmin szirakadmin december 23, 2017 Érdekességek

Mivel hétfőn itt a karácsony, ezért egy autentikus blogposzt-sorozattal készülünk a hétvégén.

Ahogyan a mondás is tartja, ahány ház, annyi szokás. A karácsony a keresztény berkekben általános, nemzetektől független ünnep, ám mégis, mindenhol más egy kicsit. Ma és holnap azt próbáljuk meg összeszedni, hogy egy adott országban mi az a bizonyos nemzeti védjegy, amelytől egyedinek számít a karácsony és a helyi hagyományok, hiedelmek, szokások miként tudják feldobni azt az egyetemes ünnepet, amelyet csak úgy ismerünk, a szeretet ünnepe.

Bajban lennénk, ha az összes ország karácsonyi szokásaira kitérnénk, éppen ezért, most csak a legérdesebbeket vesszük elő. Íme, a Top 3+1 lista, a teljesség igénye nélkül.

Lettország

A lettekhez olyas valami köthető, amely ugyan nem tér el a többi ország karácsonyozási szokásaitól, ám valamiben úttörőnek számítottak, ezért kötelező jelleggel szerepelnek a listánkon. A történelem legelső kidekorált karácsonyfáját a fővárosban, Rigában állították fel, méghozzá 1510-ben.

Anglia

Az angol keresztény mendemondáknak köszönhetően fennmaradt egy teória, hogy Jézus Krisztus születésének pontos pillanata nem pusztán a Messiás eljövetele, hanem az ördög halála is egyben. A hagyományokat megőrizvén, pontosan ennek szól a december 23-áról, szentestére forduló éjfélkor a harangszó, a vidéki angol falvacskákban. A tradíciót csak úgy emlegetik, hogy „The Devil’s Knell”.

Marshall szigetek

A Marshall szigeteken nem pusztán a családtagoknak, barátoknak és közeli ismerősöknek, hanem kis ládikákban Istennek is összeraknak a lakók egy ajándékcsomagot, amelyet egy nyilvános helyen tesznek le. A dobozkák tartalma jellemzően szappan, gyufa és pénz. Mind sejtjük, hogy mi lesz a csomagok sorsa. Szép gesztus.

Argentína

Latin-Amerikában keresve sem találhatnánk hófödte tájat, legyen bármennyire is december. Az európai karácsonyt azonban megirigyelve, az argentinok sem szeretnek lemondani arról, ami a keleti szomszédoknak jár. Az argentin háztartásokban, ennek megfelelően nincsen más szín a karácsonyfán, csak a fehér, hogy havas hatást keltsen az összkép. További érdekesség, hogy az ajándékok kibontására szigorúan éjfélkor kerül sor, melyet sok helyen tűzijáték kísér.

Holnap jövünk a folytatással, addig unaloműzés gyanánt szemezgessen a többi blogposztunkból!

60 CHRISTMAS TRADITIONS AROUND THE WORLD

Címkék